Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synskadade proteståker buss

/
  • Jakob Larsson sitter med i styrelsen för Unga synskadade Mitt och han säger att resans mål är att få bussbolagen att uppmärksamma problemen och göra något åt dem.

På måndag ska tolv unga synskadade protestera mot dålig tillgänglighet inom lokaltrafiken. Genom att ta bussen.

Annons

– Vi gör det för att vi tycker att kollektivtrafiken funkar dåligt. Det här är ett sätt att sätta press för att få det vi vill ha, garanterat hållplats- och linjeutrop, säger Jakob Larsson som sitter med i styrelsen för Unga synskadade Mitt.

Den 1 augusti har riksorganisationen årsstämma och synskadade från hela landet ska genom olika aktioner belysa vilka problem det kan innebära för synskadade att färdas med kollektivtrafik.

Några ska cykla till mötet, andra ska jogga och på måndag ska Jakob Larsson tillsammans med elva andra synskadade testa just bussarna. Resan går från Gävle till Uppsala och inte mindre än sju bussbyten är inplanerade.

De kommer att noga kontrollera hur bra eller dåligt deras önskemål tillgodoses. Därefter ska de kontakta bussbolagen med resultaten.

– Vi hoppas att bussbolagen uppmärksammar det vi gör och försöker göra något åt problemen inom kollektivtrafiken, säger Jakob Larsson.

Men trots att resan är en knapp vecka bort har man redan stött på patrull.

– Vi har förstått att det inte går att fixa fram ledsagning mellan bussarna, så vi vet faktiskt inte hur vi ska lyckas med bytena, säger han.

I går skrev Gefle Dagblad om blinde Hans-Gunnar Högstedt som upplever det otryggt att åka med stadstrafiken just på grund av att det saknas automatiskt platsutrop. Jakob Larsson som har ledsyn känner igen problematiken.

– Det känns dumt att behöva lita på chauffören. Det är flera gånger som de glömt att ropa ut platsen när man bett om det. Det känns olustigt att en dålig dag på jobbet för busschauffören innebär att jag kanske inte kommer till jobbet, säger han.

Mer läsning

Annons