Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systemfel hos socialtjänsten

/
  • – Jag upplever att det generellt finns en stor frustration kring socialtjänstens agerande, och det gäller inte enbart socialtjänsten i Gävle, säger familjeterapeuten Roger Skärberg.

Familjeterapeuten Roger Skärberg har mött flera av de familjer som anmält socialtjänsten i Gävle till Socialstyrelsen.
Han hävdar att det finns ett systemfel som måste ses över.

Annons

Roger Skärberg har företrätt både Miljöpartiet och Kommunens väl i Älvkarleby kommun. Nu har han lagt politiken på hyllan och driver sedan 2009 en firma där han jobbar deltid som KBT-terapeut. 75 procent av tiden är han även assistent på Advokatfirman Tryggve Emstedt i Gävle.

I rollen som familjeterapeut träffar Roger Skärberg många föräldrar som har separerat och som är oense om vårdnaden av barnen. Ofta är socialtjänsten inkopplad.

Roger Skärberg känner igen mycket av den kritik som Socialstyrelsen nu riktat mot kommunen.

– Jag upplever att det generellt finns en stor frustration kring socialtjänstens agerande, och det gäller inte enbart socialtjänsten i Gävle. Man är missnöjd med bemötandet, att man inte fått ut journaler, att det inte går att följa i journalerna vad som pågått och att socialtjänsten kliver in och tar beslut utan att källgranska. Säger en part något så blir det en sanning. Det tas beslut på grunder som man inte förstår, säger Roger Skärberg.

Som GD berättat var det ett 15-tal anmälningar från allmänheten som låg bakom Socialstyrelsens beslut att göra en större granskning av socialtjänsten i Gävle. En handfull av anmälningarna kom från personer som Roger Skärberg varit i kontakt med.

– En del har anmält av egen kraft, sedan har jag tipsat en del. Den som känner sig felbehandlad har rätt att få saken prövad, säger han.

Socialstyrelsen har inte granskat specifikt de fall som anmäldes utan gjort en större genomgång av ett stort antal beslut.

På flera punkter får kommunen allvarlig kritik, bland annat för att inte ha pratat med barnen i fall där de sagt sig bli slagna. Bara de vuxna har hörts innan beslut fattats att inte starta utredning.

Roger Skärberg tycker att omfattningen av kritiken tyder på att det inte handlar om enstaka fel utan ett systemfel som måste ses över.

– Det är otroligt viktigt att folk känner tillit till socialtjänsten. Som klient är du väldigt sårbar. Du är i underläge och tvingas följa de beslut som socialtjänsten tar. En del skäms för att de har med socialtjänsten att göra och vågar inte tala om det öppet. Insynen är dålig, säger han.

Efter en lagändring 2006, som gjorde det lättare för tingsrätten att döma till enskild vårdnad, har vårdnadstvisterna i Sverige ökat med drygt 30 procent, något som Advokatfirman Tryggve Emstedt märkt av.

Tingsrätten, som dömer i vårdnadstvister, beställer i sin tur utredningar av socialtjänsten.

– Det är klart att när stressen ökar så ökar även risken för misstag och slentrian, säger Roger Skärberg.

Han vet inte om hans klienter som anmält vill att socialtjänsten ska återuppta deras avslutade ärenden.

– Att få en sak omprövad kan också vara en jobbig process. Det viktiga är att klienterna känner rättssäkerhet, blir korrekt bemötta och att socialtjänsten skapar förståelse för sina beslut, säger han.

Mer läsning

Annons