Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåget vinner över bilen

/

Ska man åka till Stockholm är tåg det snabbaste färdsättet. 14 minuter snabbare än att ta bilen, för att vara exakt.

Annons

Det skiljer drygt tre timmar på hur lång tid det tar att resa kollektivt från Sveriges länshuvudorter till Stockholm. Skillnaderna är stora och det är inte alltid avståndet som avgör.
För åtta städer, bland andra Gävle, är tåget det snabbaste kollektiva resealternativet och bara för två städer gör man en tidsvinst på mer än en kvart genom att välja egen bil. Det visar transportarkitekten Vecturas restidsbarometer för juni. I Gävles fall vinner tåget med 14 minuter över egen bil.

Sett i relation till avståndet har Umeå kortast restid följt av Malmö och sedan Luleå och Göteborg på delad tredjeplats. I botten av listan hittar vi Falun, Härnösand, Halmstad och Karlskrona som har oproportionerligt lång restid givet avståndet. Ur ett klimatperspektiv kan man konstatera att Falun och Karlstad är de två orter som ligger längst från Stockholm där tåget fortfarande är det snabbaste alternativet.

– Närhet till flygplats och snabbtåg samt god samordning mellan olika trafikslag är avgörande. Det är glädjande att se att resa kollektivt står sig väl mot alternativet med egen bil som bara är värt besväret från Falun och Nyköping, och att tåg som klimatmässigt är överlägset är snabbast från så pass många städer, säger Thomas Rebermark, marknadschef vid Vectura.

Vectura har beräknat den kortaste restiden från varje läns huvudort till Stockholm. Jämförelsen omfattar det snabbaste resealternativet med kollektiva färdmedel. Spannet är ganska stort. Snabbast går det från Uppsala (54 minuter). Längst tid tar det från Härnösand (4 timmar och 5 minuter) trots att det finns sju orter som har längre till Stockholm än vad Härnösand har.

– Med restidsbarometern blir det tydligt att restid inte är något en gång givet utan kan påverkas med god samhällsplanering och ett helhetstänk mellan lokaltrafik, buss, flyg och järnväg, säger Thomas Rebermark.

Mer läsning

Annons