Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågets dag för hela familjen

/
  • Det röda snöret som hänger från vänster till höger innanför vindrutan är tutan. Ett lätt ryck i det får förbipasserande på perrongen att hoppa till.
  • Interiör från en 60-talsvagn som faktiskt togs ur trafik först på 90-talet.
  • – Sinnena måste samverka mer. Mycket av det här sköter ju elektroniken i dag, säger lokföraren Sten Holm om att köra DA-loket från tidigt 50-tal.I morgon drar han kungavagnen med kronprinsessan och Daniel till Ockelbo.
  • – Järnvägen är otroligt viktig för möjligheten att resa till och från Gävle. Det gäller att samarbeta för att utvecklas, säger Hans-Olov Åström från Gävle kommun om varför man i år samarrangerar Tågets dag med järnvägsmuseets familjedag.

Tågvisning, tävlingar och utställningar redan på Centralstationen är den stora nyheten inför söndagens familjedag på järnvägsmuseet.

Väl på plats visar Byggare Bob hur man bygger en bro.

Annons

Familjedagen på Sveriges Järnvägsmuseum brukar vara väldigt välbesökt och locka tågintresserade inte bara från Gävle med omnejd.

Varför inte då utnyttja detta och göra en temadag om tågresande i stort? Så resonerar bland andra Gävle kommun, Region Gävleborg och de fem tågbolag som trafikerar Gävle.

Resultatet blir att det redan på Drottninggatan ska märkas att det är Tågets dag. På Centralplan blir det utställningar. På centralens perronger står två Reginalok och ett X40-tåg uppställda som besökarna kan titta runt i. Förutom att den sedvanliga ångtågspendeln går till järnvägsmuseet varje halvtimme förstås.

Väl där kan besökarna träffa Byggare Bob, titta på den nya utställningen om broar, åka minitåget, lyssna på Kråkan och Busan, ta en åktur med hästen Berta. Eller varför inte prova att köra ett riktigt lok!

Från museets håll är man nöjda med att Tågets dag-arrangemanget ger extra draghjälp åt familjedagen. Och omvänt.

– Vårt uppdrag är ju att berätta om svensk järnvägshistoria, säger Mikael Dunker från museet.

– Vi jobbar för ökat tågresande i södra Norrland och vill lyfta fram alla aspekter på tåg, inte bara lok utan också det som händer runt omkring själva resan, säger Pernilla Söderquist som representerar regionens projekt Tidförtåg.

Tågets dag pågår 10-16 på söndag.

Mer läsning

Annons