Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taket byggs först på nytt hus

/
  • Här bygger Frank Gunnarsson och Andreas Gustavsson taket till Gavlegårdarnas nya fyravåningshus. De våningar som ska vara under taket byggs i en fabrik i Piteå.
  • Taket börjar bli klart på Gavlegårdarnas nya hus. Monteringen av lägenhetsmodulerna är den kritiska punkten. Jan Augustsson kommer att följa väderleksrapporterna noga innan han ger klartecken.

Här byggs Gävles just nu lägsta fyravåningshus. Frank Gunnarsson och Andreas Gustavsson är bara ett par meter över mark, fast de jobbar med taket.

Annons

Grundplattorna är klara och takarbetet pågår. Bygget av de 53 lägenheterna i Gavlegårdarnas nya flerbostadshus på Gävle Strand är faktiskt också igång, men lägenheterna byggs i en fabrik i Piteå.

Om drygt en vecka kommer de att levereras med ett tiotal långtradare.

– Då ställer vi upp en kran dagen före och så lyfter vi undan en sektion av taket och lägger på marken intill. Sedan monterar vi lägenhetsmodulerna i fyra våningar och så lyfter vi på taket igen, berättar Jan Augustsson, som är arbetsledare.

Monteringen beräknas ta två dagar och är den mest kritiska punkten under hela bygget.

– Om det regnar kan vi inte montera. Modulerna är helt klara. Köken finns på plats och badrummen är kaklade, så man får absolut inte få in fukt, säger Jan Augustsson.

Det är han som ska ta beslutet om vädret är tillräckligt bra för att man ska börja lyfta av modulerna från långtradarna. Det gäller att ha koll på väderleksprognoserna.

– Det är faktiskt lättare vintertid, för torr snö kan man blåsa bort. Jag har varit med om att jag fått stoppa för regn, men det är inte vanligt. Om det är mulet som i dag skulle jag ge klartecken, säger han och tittar på den grå himlen.

– En lätt regnskur kan man klara med presenningar.

I Gävle är det första gången man bygger ett flerbostadshus i trä med den metod som Lindbäcks utvecklat, men metoden har används på många andra håll i landet. Jan Augustsson har arbetat åt Lindbäcks sedan sju år, nu sedan på bygget av ett äldreboende i Uppsala.

Fördelen är att man minskar risken för fuktskador och kapar byggtiden.

– Vi började med taket för en vecka sedan och i april eller maj är huset inflyttningsklart. Så fort vi monterat modulerna bygger man upp ställningar och börjar med fasaden. Där blir det en lokal entreprenör, Valbo Fasad, säger han.

Mer läsning

Annons