Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallriksmodell för bättre miljö

/
  • Jonas Paulsson vill se politiska förändringar för att få oss att äta mindre kött.

Han talar sig varm för mindre kött på tall­riken, och bjuder moderaterna i hemkommunen Täby på vegetarisk mat så ofta han kan.

I går var miljökämpen och miljöpartisten Jonas Paulsson i Gävle för att prata om hur vi kan lägga om politiken.

Annons

För fyra-fem år sedan insåg Jonas Paulsson att miljöfrågorna, och våra matvanor, var något som någon borde göra något åt.

2009 startade han kampanjen ”En köttfri måndag”, som har föregångare i en rad länder. 2011 utsågs han till Årets Miljöhjälte av WWF, World Wildlife Fund.

Han var moderatpolitiker, nu är han aktiv miljöpartist och i går besökte han partikolleger i Gävle för att prata om vikten av en ny jordbrukspolitik. Enskilda människor kan ändra sin livsstil, men det är politiken som ska förändra världen.

– Jag är inte här för att folk ska bli vegetarianer eller veganer, men grundproblemet är att vi äter för mycket kött, säger Jonas Paulsson.

Kampanjen för ”En köttfri måndag” och hans engagemang har visserligen hjälpt till att lyfta frågan, men köttkonsumtionen minskar inte, även om allt fler skolor runt om i landet, bland annat Borgarskolan i Gävle, har tagit till sig konceptet med en köttfri dag.

Ändå ser Jonas Paulsson att något är på väg att hända. Först fick han bara stöd av vänsterpartister och miljöpartister. Så sent som för någon vecka sedan motionerade den socialdemokratiske riksdagsmannen Kent Härstedt om en köttfri dag i veckan.

– Snart kanske en folkpartist gör detsamma, säger Jonas Paulsson.

Enligt honom är det en förändring av jordbrukspolitiken som måste till. Den höga köttkonsumtionen innebär en skadlig miljöpåverkan, och i vissa fall också hälsoproblem, med ökad risk för bland annat cancersjukdomar. Djurfabrikerna utsätter dessutom djuren för onödigt lidande, påpekar Jonas Paulsson.

Men att stor andel av spannmålsproduktionen går till djurfoder innebär också att livsmedelspriserna stiger i världen, vilket ofelbart leder till ökad fattigdom och svält i stora områden.

– Det är ett samhällsproblem, säger Jonas Paulsson, som vill se samma politiska ledarskap i köttfrågan som när det gäller rökningen. Ekonomiska styrmedel behövs för att ändra tingens ordning.

Det pratar han gärna om, men inser att ord inte räcker för att få folk att byta kostvanor. Det är därför han bjuder moderaterna i Täby på vegetarisk mat, och låter måltiden sköta snacket.

Mer läsning

Annons