Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarmbakterier stoppar bad

/
  • För att komma fram till var utsläppen finns föreslår konsulten att man i sommar ska ta prover utmed hela Gavleån från Forsbacka ner till mynningen under en dag.

Det dröjer förmodligen flera år innan kommunen kan anlägga en badplats i Gavleån.
Orsaken: De höga bakteriehalterna.
– Det blir inte under den här mandatperioden i alla fall, säger Lena Lundgren, ordförande i Byggnads- och miljönämnden.

Annons

Tarmbakterier verkar mer eller mindre konstant tillföras ån från okända källor, skriver miljökonsulten Svante Lundquist i en kartläggning av föroreningarna i Gavleån som precis blivit klar.

Bakterierna kan komma från några av de 40 enskilda avlopp som fortfarande finns kvar vid Gavleån och dess tillflöden. Men de kan också komma från det kommunala avloppsnätet, när det bräddar, eller från trasiga ledningar, eller från djurhållning nära ån.

För att komma fram till var utsläppen finns föreslår konsulten att man i sommar ska ta prover utmed hela Gavleån från Forsbacka ner till mynningen under en dag.

Men det är inte bara bakterierna som är problem i Gavleån.

– Att få bort metallerna ur kretsloppet och få bukt med de höga näringshalterna är minst lika viktigt. Vi har höga halter av växtplankton som tyder på övergödning, säger Maria Höjer på Bygg & Miljö.

För att minska mängden föroreningar som rinner ut i Gavleån och vidare till Inre fjärden måste man involvera företagen som ligger nära ån.

Hon pekar på Valbo Trä som ett gott exempel. Där planerar man att bygga dammar för att ta hand om dagvattnet från anläggningen, så snart man fått klartecken från kommunen.

– Vi planerar en serie dammar på sammanlagt ungefär 300 kvadratmeter som fångar upp dagvattnet innan det når Gavleån. Samtidigt ska dammarna kunna ta emot släckvattnet om det skulle bli brand här. Vi lagrar ju mycket trävaror här, säger Lars Andersson, Valbo Trä.

– Problemet just nu är att dammarna skulle hamna på parkmark där man inte får bygga, så vi vet inte hur det blir, säger han.

Att ta hand om dagvatten och släckvatten från Svedens industriområde är en av de åtgärder som miljökonsulten föreslår i sin kartläggning. Andra åtgärder är att kontrollera miljöfarliga verksamheter inom 40 meter från Gavleån, att kontrollera gödselhanteringen nära ån, förbättra det kommunala avloppsnätet och skapa en skyddszon på tio meter vid åns stränder.

– Vi ska ta fram en åtgärdsplan inom två månader, men jag ser det här som ett mycket långsiktigt arbete, säger Maria Höjer.

Lena Lundgren ser den kartläggning som nu gjorts som en bekräftelse på att Bygg & Miljö gjorde rätt när man slog larm om den plats som Tekniska kontoret hade byggt på Alderholmen i somras och som snabbt togs i bruk som en spontan badplats.

– Nu är jag glad åt att vi sa ifrån att man inte får bada där. Jag tyckte att det var en så bra idé med ett bad där för det kunde bli en träffpunkt mellan människor från olika förhållanden. Men när man ser uppgifterna i den här rapporten inser man att man ska inte bada i det vattnet, säger hon.

– Många bäckar små har gett en skitig å. Vi behöver kämpa för att ån ska bli ren, säger hon.

Mer läsning

Annons