Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tät trafik förbi planerad ny skola

/

Nästan 18 000 bilar per dygn. Så tät är trafiken på Södra Kungsgatan där Kunskapsskolan vill öppna till hösten. Men Kunskapsskolans regionchef, Kenneth Nyman, tycker att skolan får ett bra läge.

– Jag tror inte att trafiken är något problem, säger han.

Annons

Kunskapsskolan ska ta emot elever i årskurs sex till nio, och i informationsmaterialet om skolan säger man att den ska inhysas i industrifastigheten på Rynningsgatan i Hemsta, som ska byggas om för 26 miljoner.

Men något beslut om att skolan får ligga där finns inte ännu.

– Det är bara ett tjänstemannaförslag. Vi politiker har inte diskuterat det alls, åtminstone inte vi i byggnads- och miljönämnden, säger nämndens ordförande Jörgen Edsvik.

– Det är ofta konflikter mellan olika intressen när nya skolor öppnar, säger han.

Kunskapskolan har sökt tillfälligt bygglov och planbesked, för att få veta om skolan ska kunna få permanent bygglov längre fram. Ärendet ska behandlas på byggnads- och miljönämndens möte i februari.

I översiktsplanen för Gävle stad står att Skolor och förskolor bör inte lokaliseras i industri och verksamhetsområden. Men planarkitekten Lars Skogsberg tror att det kan bli ett positivt planbesked ändå.

– Det här är inte jämförbart med John Bauer på Sörby urfjäll. Det bör bli mycket mindre konflikter här för det finns ingen bullrande industri intill som kan vara störande och det gränsar till ett småhusområde, säger han.

Kenneth Nyman har hittills inte stött på några problem kring lokaliseringen.

– Vi har haft grannsamverkansmöten och där var alla positiva. Det har funnits förslag om att ha handel i den här byggnaden och det skulle vara sämre för grannarna. Vi har trafikavdelningen med oss också, säger han.

För att förbättra trafiksituationen utanför skolan vill trafikingenjör Gösta Nordqvist att man sätter upp ett staket i Södra Kungsgatan, på samma sätt som utanför Engelska skolan och att man flyttar busshållplatsen.

– Där busshållplatsen är nu blir det närmare om man går rakt över vägen till skolan. Flyttar man busshållplatsen närmare Parkvägen är det större chans att eleverna använder övergångsstället, säger han.

Kostnaden för busshållplatsflytten kommer fastighetsägaren att få stå för.

Det blir också fastighetsägaren som måste ordna en trafiksäker lösning för de elever som skjutsas med bil.

– Det är inte den bästa platsen för en skola, för det är rejält mycket trafik på Södra Kungsgatan, säger han.

Mer läsning

Annons