Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska kontoret anmäler trädfällningar

Fyra fall av olovlig trädfällning i Gävle har anmälts till polisen i år. Kommunen fortsätter den hårda linjen mot trädhatet.

Annons

För knappt ett år sedan fällde en bostadsrättsförening i Sätra 20 stycken tallar utan tillstånd. Några av träden var uppemot 200 år gamla. Tekniska kontoret polisanmälde händelsen och har sedan även anmält olovliga fällningar i Bomhus, Andersberg och Hille.

– Hade vi haft uppgiften att vara ordningspolis skulle vi säkerligen upptäcka fler, säger kommunens parkingenjör Cristian Jansson.

Tekniska kontoret får in 500 trädärenden om året. Det kan jämföras med exempelvis Linköping som bara har 50 ärendet om året.

– Det beror nog på att Gävleborna har mycket skog i närheten. Bor man i en stad som mest är omgiven av åkermark uppskattar man nog träden på ett annat sätt.

Många önskemål om trädfällning kommer från bostadsområden byggda på 60-talet. I Bomhus, Andersberg och Sätra finns det mycket insprängd naturskog som nu vuxit sig stor och börjar vålla problem för de som bor där.

– Vi kan inte fälla träd som täcker solen på sommaren, det har vi inte pengar till. Vi måste prioritera farliga träd som riskerar att rasa ner över hus och liknande.

Om bostadsrättsföreningen i Sätra och de andra polisanmälda får böta för sina tilltag är ännu inte klart. Ett problem är att avgöra hur mycket de ska betala för träden. Ett träd kan vara värt hundratusentals kronor. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, arbetar med att ta fram ett nationellt värderingssystem för att kunna bestämma viten för olaglig trädfällning.

– Det är komplicerat. Ett träd som är vanligt i Malmö kan ha ett lågt värde där, men kan samtidigt vara ovanligt i Gävle och därför vara mer värdefullt här, förklarar Cristian Jansson.

Mer läsning

Annons