Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telenor planerar massor av mobilmaster

/
  • Telenor vill bygga massor av nya mobilmaster i Gävleborgs län. För gävleborgarna kan det innebära arbetstillfällen i form av konstruktions- och elarbeten, enligt Patrik Nilsson.

Telenor vill bygga uppemot hundratalet mobilmaster i Gävleborgs län.
– Det här är en glesbygdssatsning, säger telefonoperatörens nätexpert Patrik Nilsson, som är utsänd för att marknadsföra planerna.

Annons

Telenor, som delar nät och alltså också master med Tele2, har redan mellan 100 och 200 master i länet. Enligt planen ska det bli 80 procent fler till slutet av 2016. Expansionen i Gävleborg är inte unik, operatören bygger ut sitt nät i hela Sverige, totalt sett för mångmiljardbelopp.

För gävleborgarna kan det innebära arbetstillfällen i form av konstruktions- och elarbeten, enligt Patrik Nilsson.

Han berättar att man ser till antalet folkbokförda i området när man väljer platser för nya master.

– För att ha en bra täckning ska man befinna sig inom åtta kilometer från en mobilmast, säger nätexperten.

Men främst följer man vägnätet.

– Man ser många master när man åker utefter E4:an. Det kanske inte är så snyggt att se en mast på 60-70 meter, men alternativet är väldigt många låga master, säger Patrik Nilsson.

Det hör inte till ovanligheterna att bygget av nya master väcker upprörda protester. Det blir något av ett moment 22, man vill att telefonen och internet ska fungera utan problem, men man vill helst inte ens se masten. Patrik Nilsson tycker att man ska tänka att det är för "the greater good". Det återstår att se om några synpunkter kring placeringen av de tänkta masterna kommer in till Länsstyrelsen.

– I stan kan man placera master på fasader, men på landsbygden måste de vara höga.

GD har i flera artiklar uppmärksammat problemet med "mobilskugga" som många har.

Patrik Nilsson berättar om några knep man kan ta till själv.

– Använder du mobilt bredband kan du sätta på en extern antenn på utsidan av huset. Man kan testa att ta av mobilskalet och se om det är det som ger störningar, och så är det bra att använda headset. Att gå till fönstret och se om något av väderstrecken fungerar bättre är också lite tips och trix man kan ta till som privatperson.

Annons