Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teoretiskaprogram poppisi praktiken

De kommunala gymnasieskolorna i Gävle håller ställningarna – det är där som flest nior vill plugga till hösten.
Hetaste programmen är samhälls-, naturvetenskap och teknik.

Annons

– Eleverna söker sig till högskoleförberedande program, säger Birgitta Pettersson, chef för utbildning- och arbetsförvaltningen.

Klockan 24.00 natten mellan onsdag och torsdag stängde möjligheten för niorna att välja till gymnasiet. Följande morgon blev det offentligt vilka program och skolor i kommunen som lyckats locka flest sökande. Som vanligt ligger Vasaskolans samhällsprogram i topp, följt av naturprogrammet.

Att majoriteten av eleverna väljer högskoleförebredande program blev uppenbart redan ifjol. Sedan dess har skolor runt om i landet försökt få ut information om att även den som väljer ett yrkesförberedande program kan få högskolebehörighet. Men trenden håller ändå i sig. Byggprogrammet på Polhemsskolan, som varit väldigt populärt under ett par år, fortsätter exempelvis att tappa rejält.

– Jag trodde yrkesprogrammen skulle reparera sin ställning lite grann. Jag tycker bland annat att det är tråkigt att så få söker till vård- och omsorgsprogrammet i och med den demografiska utvecklingen vi har i landet. Det är oroande för hela vårdsektorn, säger Birgitta Pettersson.

För en skola som Gävle Praktiska gymnasium, som bara erbjuder yrkesförberedande program, är trenden ett bekymmer. Skolan har plats för 136 elever på sin skola men endast 14 elever har något av programmen där som sitt önskeval.

– Jag är inte ett dugg orolig att vi inte kommer att få tillräckligt med elever, av erfarenhet vet vi att det förändras mycket fram till augusti, säger skolans rektor Joacim Swedén.

– Men självklart hade vi velat ha fler förstahandssökande till skolan eftersom det underlättar planeringen.

Men i Sandviken och Hofors är det faktiskt två yrkesförberedande program som lockat flest förstahandssökande: industriteknikprogrammet på Göranssonska skolan samt el- och energiprogrammet på Björkhagsskolan.

Mer läsning

Annons