Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tester ska sporra till motion

/
  • – Att fylla i hälsoenkäten känns okej, men jag är lite nervös för det där med den metaboliska åldern, säger Anna-Karin Johansson efter att ha gått igenom enkäten med hälsopedagogsstudenten Erik Lindqvist.
  • För en dag blev ett gammalt sammanträdesrum på länsstyrelsen en provisorisk träningslokal när medarbetarnas arbetspuls skulle kontrolleras genom ett steptest.

Med en våg som avslöjar kroppens riktiga ålder som piska och personlig tränare som morot. Så vill länsstyrelsen få sina medarbetare att röra sig mer.

Annons

Anna-Karin Johansson avläser pulsklockan runt handleden och rapporterar in 104, 109, 110 till hälsopedagogstudenten Erik Lindqvist som skriver ner siffrorna på ett papper. Efter ett par minuter frågar han hur det känns.

– Ganska lätt, svarar Anna-Karin Johansson som kliver upp och ner på en pall för att testa arbetspulsen.

I går gjorde 100 medarbetare på länsstyrelsen en hälsokoll som genomfördes av studenter från hälsopedagogslinjen på högskolan. På plats fanns också en personlig tränare från Fjärran höjderbadet som såg på när personalen fyllde i hälsoenkäter, gjorde steptest och avslutade med att väga sig på en kroppsfettsvåg.

En våg som avläser allt från vätska i kroppen till den metaboliska åldern, det vill säga hur gammal kroppen är.

– Att fylla i hälsoenkäten känns okej, men jag är lite nervös för det där med den metaboliska åldern, säger Anna-Karin Johansson.

Syftet med hälsotestet är att stimulera personalen till att motionera mer. I potten låg, förutom ett förmodat hälsomässigt uppvaknande, också chansen till att få personlig träning under hösten av någon av de närvarande studenterna.

Ett tiotal medarbetare kommer få den chansen, vilka beror dels på behov men också på motivation berättar personalchefen Folke Flomyhr. Han hoppas att de medarbetare som inte får en tränare ändå väljer att utnyttja friskvårdstimmen, gärna på kontorets upprustade gym.

– Vi testar inte för att folk ska få en personlig tränare utan för att folk ska få en bättre hälsa, säger Folke Flomyhr.

Trots att träningen legat på is ett tag får Anna-Karin Johanssons alla värden tummen upp. Och när den allseende vågen till slut berättar att hennes metaboliska ålder är 30, alltså sju år yngre än hennes egentliga ålder, pustar hon ut. Hon skulle inte ha något emot att bli en av de utvalda inför höstens träning.

– Jag skulle nog vilja fortsätta. Det är kul att få hjälp om man ska träna, säger Anna-Karin Johansson.

Mer läsning

Annons