Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thaimat favorit på lunchtallriken

/
  • Här är gänget som gillar thaimat: Robin Wesslén, Daniel Djursäter, och Roger Henriksson. Roger Henriksson äter thaimat fem dagar i veckan, säger han.
  • – Någon gång i månaden kan det vara gott med thaimat. Fast godast lunchmat är nog pasta och köttfärssås, säger Marie Hillberg.
  • Fanny Eriksson, 21, studerande, Borlänge: – Jag vill helst ha något lätt. ­Tacosallad kanske.
  • Marie Nilsson, 30, personlig assistent, Gävle: – Det är väldigt sällan jag går ut och äter. Jag har ofta matlåda, inget krångligt. Lasagne kanske eller paj.
  • Marianne Minell, 67, journalist på seniorradion, Gävle: – Helst vill jag äta medelhavsmat, men i dag blir det faktiskt sushi.
  • Viktor Zeidner, 31, ­kulturarbetare, Gävle:– Jag är på väg till konsert­huset för att äta där. Kyckling och ­sallad vore ju gott.
  • Veronica Lundberg, 23, ­ekonomiassistent, Stockholm:– En macka med keso kanske. Något som väger upp helgens pizza vore bra, tycker jag

Den svenska husmanskosten har fått konkurrens på lunchrestaurangerna.

– Jag äter thailändskt fem dagar i veckan, säger Roger Henriksson som hittat sin favoritrestaurang på Drottninggatan i Gävle.

Annons

I en undersökning som Rikskuponger gjort tillsammans med SIFO svarar mer än var fjärde att thailändsk mat, till exempel wok, är mest populärt. Pasta, som toppade en liknande undersökning år 2003, har ramlat ner till tredje plats.

Roger Henriksson tror att det är utlandsresorna som gör att många numera uppskattar thailändska smaker.

– Jag åker till Thailand varje år så det är där jag lärt mig. Förr åt jag mer husmanskost och kanske kinamat någon gång i veckan, säger han.

Lunchsällskapet Robin Wesslén och Daniel Djursäter nöjer sig oftast med att äta thailändsk mat två eller tre gånger i veckan, och är inte lika inbitna utlandsresenärer.

– Jag har faktiskt aldrig varit i Thailand, säger Robin Wesslen.

Men även om thaimaten seglat upp som en favorit i undersökningen håller husmanskosten ställningarna totalt sett. Allra mest populärt bland män är raggmunk, följt av stekt spätta. Bland kvinnor är sallad allra mest populärt med pasta på tredjeplats.

Rikskuponger jämför med en telefonundersökning som genomfördes 2003. Då var pasta den mest populära lunchrätten bland både män och kvinnor, följt av ärtsoppa med pannkakor bland männen, och sallad bland kvinnorna.

Mer läsning

Annons