Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thier ute ur hamnprojektet

GÄVLEEfter Gefle Dagblads avslöjande i går är Kenneth Thier, eller Kenneth Johansson, inte längre önskvärd i hamnprojektet i Gävle.

Annons
- Han finns inte längre, vad oss anbelangar. Vi vill inte ha med honom att göra, säger Hans Wilöf, representant för det brittiska bolaget Cliffstone, som tillsammans med Kenneth Thiers bolag PMS skrivit på avtalet med Gävle kommun.
- Hädanefter kommer Cliffstone att arrangera allt härifrån England, säger Hans Wilöf.
Han, liksom alla andra, litade på att Kenneth Thier var den han utgav sig för att vara. Enligt Hans Wilöf gjorde han ett proffsigt intryck på alla, och skulle bidra med tekniskt kunnande i projektet.
Men hans bakgrund var det ingen som kontrollerade. Som GD berättade i går har flera olika personer identifierat Kenneth Thier som Kenneth Johansson, en person som under 90-talet var häktad i sin frånvaro, misstänkt för ekonomiska brott.
Officiellt har han utvandrat, men flera källor har berättat om att han fortsätter att verka i Sverige, under olika fingerade namn.

Flera havererade projekt
GD kunde i går också berätta om att han dykt upp i samband med flera andra affärsprojekt, där han lovat att ordna fram kapital till stora investeringar. Löftena har han aldrig lyckats att infria, och det finns flera havererade projekt i hans kölvatten.
- Det var verkligen chockerande att läsa om den här mannen, säger Hans Wilöf.
Han har redan instruerat sina advokater att lösa frågan juridiskt. Kenneth Thier, eller Kenneth Johansson, är fortfarande en av avtalsparterna via bolaget PMS, och en av undertecknarna av avtalet med kommunen.
- Det där måste advokaterna lösa. Från och med nu är han helt borta, säger Hans Wilöf.

Flera frågetacken återstår
Men även med Kenneth Thier ute ur leken finns det flera frågetecken kring projektet, åtminstone för kommunens förhandlare.
Som GD berättade i går har kommunen inte fått svar på alla frågor om bolagen och deras representanter.
Enligt Hans Wilöf beror det lika mycket på att kommunen dröjt med att tillhandahålla dokument.
- Vi har jobbat i ett vakuum, säger han.
Men det påståendet tillbakavisar Åke Edin, VD för kommunens moderbolag Gävle Stadshus AB.
- Vi vill få svar på de frågor vi har ställt. Det handlar om vad det är för företag, vilka företagskonstellationer det rör sig om och vilka intressen det finns bakom.
Han tycker inte heller att kommunen brustit i kontrollen av de personer som man går in i en affärsuppgörelse med, trots att en av dem med all sannolikhet uppträtt under falskt namn.
- Det är precis den omsorgsfulla process vi är inne i, säger Åke Edin, och vi släpper inte de frågorna förrän vi är i botten.
GD:s artikel har också fått kristdemokraternas oppositionsråd i Gävle, Lennart Sjögren, att begära information om läget i förhandlingarna, omedelbart efter helgerna.


Sven-Olof
Ekman
026-15 96 42 svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons