Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidernas razzia

/

Omkring 60 poliser deltog i går kväll i den kanske största polisrazzian någonsin på E4 norr om Gävle.

Alla fordon stoppades från halv sju på kvällen fram till midnatt.

Annons

– Ja, det är ju aldrig roligt att fastna så här, säger lastbilsföraren Jari Jalonen, som sedan kunde köra vidare efter polisens kontroll av honom, hans lastbil och lasten.

På båda sidorna av E4 står poliser från hela länet som gruppvis tar sig an varje bil.

– Det är första gången vi har så här många enheter med. Vi har gränspoliser, hundförare, trafikpoliser, narkotikapoliser, länskrim och miljöinspektörer med. Dessutom finns här även förundersökningsledare, som inte brukar finnas på plats, säger insatsledaren Johan Höglund som också är enhetschef för planlagda insatser.

Just den här insatsen är planerad sedan några månader.

– För mig är det här jättekul. Framför allt att få göra något stort över enhetsgränserna. Man får arbeta med kollegor man inte arbetar med annars, säger Johan Höglund.

Förutom det elementära, som körkortsinnehav och nykterhet, kontrollerades i går all brottslighet, som om förare och passagerare har rätt att vistas i landet, om det finns stöldgods eller droger i bilen eller om bilen är rätt lastad.

Vid misstanke om brott kunde förundersökningsledarna på plats besluta om genomsökning av en bil, eventuellt med narkotikahundar.

– Uppsalapolisen har gjort den här sortens kontroll flera gånger de senaste åren med jättegott resultat. Att man avslöja andra brott än enbart trafikbrott genom det här tycker jag är ett gott resultat. Man kanske kan stoppa någon som är efterlyst till och med, säger Johan Höglund.

Han säger att polisen har ett tränat öga för att avslöja oron hos de som har något att dölja och oron hos dem som inte har det, men som ändå blir lite lagom nervösa av att fastna i en poliskontroll.

– Vi har utbildning i profilering och kunskap som bygger på erfarenhet. Man lär sig vad man ska titta efter. Finns det oro, hur är blicken och kroppsspråket, vad är det för typ av bil, hur framförs den, vilka finns i bilen? Såna saker.

Lastbilsföraren Jari Jalonen var en av många som kontrollerades noga av polisen i går. Inte var det roligt inte, tyckte han.

– Det ser ut som lite för många poliser här, tyckte jag först när jag blev invinkad. Nu har de kontrollerat nykterhet, körkort, bil och allt det där. Jag vet inte om de ska göra nåt mer, säger han.

Men trevliga medger han att poliserna på plats ändå är.

– Ja, för fasen, trevliga är de ju. Nu hoppas jag bara få komma iväg snart.

Han ska till Arboga med virke.

– Här får du ett kvitto på att vi har varit och rotat i lasten, säger trafikpolisen Lars Österberg och Jari Jalonen får fortsätta.

Men alla fick inte köra vidare.

En bil var 46 procent överbelastad och föraren fick 4 000 kronor i böter. Föraren kunde inte lasta av och lämna lasten och alltså heller inte köra vidare.

Polisaspiranten Malin Köhler säger att i stort sett alla som blir stoppade är glada och förstående.

– Men många verkar tro att det är något stort som har hänt och att det är därför vi finns här. Men ingen har varit sur eller otrevlig. Det är faktiskt jätteroligt att jobba så här. Det är väldigt lärorikt för mig som aspirant att få ta del av det här samspelet med kollegorna.

Mer läsning

Annons