Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidningar – behövs de?

/
  • Gunilla Kindstrand och Mats Svegfors var lika övertygade, båda två. Tidningarna spelar en viktig roll för den demokratiska diskussionen.

"Det går inte bra för journalistiken. Den krymper". Konstaterandet gjorde Mats Svegfors, tidigare chef för Sveriges Radio och för Svenska Dagbladet när han diskuterade tidningens betydelse och framtid på Folkteatern i går.

Annons

Det var en rätt dyster bild av medieutvecklingen som Mats Svegfors målade upp.

Tidningarna, både på riks- och lokalplanet, har i hans värld spelat en avgörande roll för demokratins framväxt i Sverige.

Krympande resurser och nya medievanor hotar den bilden. Och det är inte internet i sig som är den stora förändringen, enligt Mats Svegfors. Det är den smarta telefonen, datorn i fickan, som är den stora medierevolutionen.

Men nätet kan inte fylla samma funktion som papperstidningarna, enligt Mats Svegfors, som efterlyste en politisk vilja att göra något åt saken. Själv sa han sig vara beredd att konstruera ett ekonomiskt stöd för att behålla kvalitetsjournalistiken.

– Det är inte ödesbestämt att det inte ska finnas några tidningar, sa Mats Svegfors.

Hälsingetidningarnas chefredaktör Gunilla Kindstrand var säker på att det väntade en stor diskussion runt hörnet om lokaltidningarnas betydelse när medievanorna förändras. Och att de behövs är en självklarhet.

– De här tidningarna är en förutsättning för att det ska finnas ett politiskt samtal och ett medborgarsamtal. Tidningen håller ihop.

Mats Svegfors hämtade internationella exempel på hur det kan gå när medierna inte längre förmår vara ett kitt som håller ihop ett samhälle. Polariseringen av den amerikanska politiken var ett, utvecklingen i det forna Jugoslavien efter Titos fall ett annat.

sa Mats Svegfors.

Mer läsning

Annons