Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år i kö till Alderholmen

GÄVLEPå lördagen höll kommunen öppet hus om det nya förslaget till bostäder på Alderholmen. Även om det inte var någon direkt rusning till förvaltningshuset så droppade intresserade in i en jämn ström under dagens lopp.

Annons
Somliga nöjde sig att titta på den jättelika kartan på golvet. Andra ställde frågor och kom med förslag och funderingar till de politiker, tjänstemän och byggherrar som fanns till hands.
Kartbilden på golvet som man kliver omkring på ger en väldigt god uppfattning om hur det är tänkt att Alderholmen ska bli inom en nära framtid. Inte minst ger kartan en bra översikt hur det blir om Holmkanalen återkommer i sin gamla sträckning från Nyhamn in till den kvarvarande "masken" på Öster.
Om dagens förslag till exploatering blir verklighet kommer Holmkanalen att ge en majoritet av alla som flyttar till Alderholmen mycket nära vattenkontakt. Liksom att fler får möjlighet till båtplats direkt utanför sin dörr. Alltså inte bara de som flyttar in i bostäderna närmast inre hamnen.
Holmkanalen blir en satsning på åtminstone 20 miljoner kronor. Det finns också uppskattningar på runt 30 miljoner.
- Holmkanalen innebär ökade kostnader men höjer också kvalitén på området och anses som helt nödvändig av byggherrarna. Det är också folk beredda att betala för. Kommunen får satsa pengarna till en början men de kommer igen i exploateringsavtalen, förklarar kommunalrådet Lena Andreasson.
Två av de förmodligen allra tidigaste förespråkarna för bostäder på Alderholmen kom förstås till det öppna huset.
De är Karl-Erik och Gunborg Andersson som skrev på att de ville flytta till de gamla hamnkvarteren redan när de första byggplanerna var aktuella för mer än tio år sedan. De flyttade till Gävle 1953 och har sedan dess haft en längtan till Alderholmen.
- Kalle hade en etta i Concordiahuset 1954. När vi tittade ut genom fönstret sa vi redan då att det borde byggas bostäder och båtplatser på Alderholmen, berättar Gunborg Andersson.
Makarna bestämde att de skulle flytta till Alderholmen när de sålde sitt hus. Så blev det inte. De sålde 1998 och flyttade till Söder. Även om de trivs bra där längtar de fortfarande till Alderholmen.
- Kanske kommer vi dit i alla fall om bygget inte dröjer för länge, säger de.
OLLE HILDINGSON
026- 15 96 38
olle.hildingson_gd.se

Mer läsning

Annons