Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio års samarbete firas

/
  • – Jag fick den här underbara dräkten när jag var i Sydafrika för första gången och firade en födelsedag. Jag tänkte att det här var ett lämpligt tillfälle att bära den igen, säger kommunalrådet Carina Blank som fick hjälp av Luleka Simon och Zukiswa Ncitha från den sydafrikanska delegationen att få kläderna på plats.

Tio år av samarbete mellan Gävle kommun och Buffalo City i Sydafrika uppmärksammas nu i en utställning på Konsthallen i Gävle.

– Vi har lärt oss otroligt mycket av varandra, säger Zukiswa Ncitha, borgmästare i den sydafrikanska kommunen.

Annons

Tillsammans med fyra andra politiker och tjänstemän besöker Zukiswa Ncitha i veckan Gävle där de i går deltog i invigningen av den nya utställningen. Tio år av samarbete med den sydafrikanska vänorten sammanfattas med hjälp av fotografier och skrift.

Enligt Zukiswa Ncitha har Buffalo City lärt sig mycket av de samarbetsprojekt som bedrivits. Gävle har bland annat hjälpt Buffalo City med vägunderhåll, att bygga upp en ungdomsgård, en ungdomsmottagning och tre medborgarkontor.

– Och nu har vi varit och tittat på biogasanläggningen, säger hon.

Laila Nordfors har varit Gävle kommuns koordinator för Buffalo City-projektet sedan starten, men har nu slutat. Hon betonar att samarbetet i grunden är ett biståndsprojekt.

– Arbetslösheten i Buffalo City är 56 procent så det är klart att de har större behov där. Men precis som i Gävle handlar det ofta om ungdomar som saknar utbildning, så vi har även mycket att lära av varandra, säger hon.

Ted Bergman har tagit över som ny koordinator efter Laila Nordfors. Han berättar att Buffalo City jobbar hårt för att stärka den lokala demokratin, bland annat genom att politiker fungerar som kontaktpersoner i olika bostadsområden.

– Det är en modell som Gävle skulle kunna ta efter, säger han.

Mer läsning

Annons