Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tips ger polisen hopp i våldtäktsutredning

/
  • Det var här runt hörnet, vid länsmuseets västra sida som polisen hittade den plats där gräset var nertryckt och där kvinnan misstänks ha våldtagits.

GD har skrivit om överfallsvåldtäkten utanför länsmuseet vid upprepade tillfällen.

Men den okände mannen som polisen vill komma i kontakt med har inte gett sig till känna.

Annons

– Nu har vi en namngiven person som stämmer med signalementet, säger utredaren Jan Dandanelle.

Överfallsvåldtäkten, mot en kvinna i 25-årsåldern, ägde rum på länsmuseets gräsmatta under tidig morgon den 11 juni.

Efter att GD beskrev händelsen hörde ett par av sig med ett intressant vittnesmål.

Under den aktuella morgonen, mellan klockan halv fyra och fyra, hade paret stött på en figur som de inte kunnat glömma bort.

Mannen de passerade utanför polishuset hade en så märklig blick att paret vände sig efter honom – bara för att upptäcka att mannen stirrade tillbaka, för att sedan börja följa efter dem.

Han tog därefter sikte på en sms:ande kvinna som gick längs Södra Strandgatan, innan paret förlorade honom ur synfältet.

Den okände mannen: beskrivs vara i 30-årsåldern, cirka 175 centimeter lång med mörkt eller cendréfärgat rufsigt hår, glasögon med kraftiga bågar och medvetet nedklädd, eller bohemiskt klädd.

Men mannens tid som okänd kan vara över.

– Det här stämmer in på en lite udda person som vi känner till sedan tidigare, säger Jan Dandanelle, vid Gävlepolisens familjevåldsrotel.

Tipset om den namngivna personen kommer inifrån polishuset. Det rör sig om en man som förvisso betett sig märkligt, men som inte varit känd för brottslighet.

– Nu har vi ett uppslag som vi kommer att undersöka.

Mannen kan vänta sig besök av polisen. Han ska höras upplysningsvis som eventuellt vittne i utredningen.

Efter att ha läst i GD om den okände mannen har ännu ett vittne kontaktat polisen. Det handlar om en tonårig flicka som bor med sin familj mitt emot länsmuseet, på andra sidan ån.

Plötsligt kopplade hon artikeln till skriken hon vaknat av samma natt som våldtäkten.

– Hon sover med öppet fönster och vaknar av en skrikande kvinnoröst. Kvinnan skriker: ”Nej, hjälp mig!” och ”släpp mig”, väldigt högt. Skriken kom från länsmuseets park, och flickan blev så rädd att hon inte vågade titta ut, säger Jan Dandanelle.

Mer läsning

Annons