Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tipsa om smeknamn på platser

/
  • Nu kan du hjälpa Lantmäteriet med alternativa namn på gatuhörn, korsningar, byggnader och annat i Gävle. Som till exempel ”Fnasket i plasket”, ”Änglarna” och ”Glädjekällan”.

I går drog Lantmäteriet igång sitt nya projekt Platsnamna. Alternativa namn på platser runtom i Gävle ska samlas in för att hjälpa bland annat Räddningstjänsten att hitta rätt. ”Änglarna”, ”Kapsylparken” och ”Glädjekällan” är några av de förslag som kommit in.

Annons

Fram till den sista augusti kan den som vill med hjälp av sin mobiltelefon dela med sig av sina smeknamn på rondeller, gatuhörn, korsningar, byggnader och annat i Gävle.

Som GD tidigare berättat är syftet med projektet dels att testa tekniken, och dels att se vilka smeknamn som kommer in.

– Det finns ett stort intresse av att kunna använda allmänheten på det här sättet, säger projektledare Kerstin Nilsson.

Förhoppningen är att registret som skapas ska kunna hjälpa bland annat Räddningstjänst och ambulans att hitta rätt. Även kommunen ska ta en titt på de olika namn som kommer in för att se om man eventuellt kan göra någonting av dem.

Lanmäteriet har hittils tagit emot 13 olika smeknamn. ”Änglarna” är kanske inte helt otippat ett smeknamn på Carl Milles staty vid konserthuset, men det är definitivt inte bara klassiker som ”gamla Tant Grön” och ”Fnasket i Plasket” som har kommit in.

– ”Kapsylparken” är ett smeknamn på gränsen mellan Boulognerskogen och Stadsträdgården, där angivaren förmodligen tycker att det dricks en och annan öl såhär på sommaren, och ”Glädjekällan” är tydligen ett smeknamn på det nya vattenspelet på Stortorget, säger Kerstin Nilsson.

Med appen installerad kan vem som helst markera en plats på en karta och namnge den. Den som vill kan även ta en bild på platsen och skicka in, och se vilka namn som andra angett på närliggande platser.

För att få delta i projektet måste du själv höra av dig till Lantmäteriet. Hittills har bara tio personer valt att delta, så ännu finns utrymme för fler.

– Det är bra om så många som möjligt bidrar. Projektet känns jättespännande och jag är väldigt nyfiken på att se vad vi fått för resultat, säger Anna Eriksson som är chef på Lantmäteriets insamlingsenhet.

Den som är intresserad kan mejla för att anmäla sig på platsnamna@lm.se. Dit går det än så länge även bra att mejla sina namnförslag på platser, för den som inte har tillgång till en iphone.

Mer läsning

Annons