Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta in hos Odd Fellow

/

Är du nyfiken på vad som döljer sig bakom symbolen med tre länkar? Eller kanske bara på hur det ser ut bakom den mäktiga stenfasaden på Norra Kopparslagargatan? I morgon håller Odd Fellow i Gävle öppet hus för alla som vill titta in.

Annons

– Vi vill göra oss mera kända, förklarar Hans Eliasson. Men mest vill vi ragga nya medlemmar.

Hans Eliasson är distriktsstorsire för Odd Fellow i Gävle och han tänker vara på plats på lördag för att visa lokalerna. Birgitta Eliasson från sällskapets kvinnliga avdelning, Rebeckalogen nr 51 Karolina Själander, är också med och guidar.

– Vi ville ha med hennes namn och har en tavla av Karolina på väggen, visar Birgitta Eliasson. Vårt medlemsantal har ökat de sista åren och nu är vi 150 kvinnor.

En trappa upp finns en större klubblokal där medlemmarna samlas efter sina möten för att äta och umgås. Där finns också en scen för musik och föreläsningar.

Vi fortsätter en trappa till och hittar sköna pelare, förgyllda detaljer, symbolisk dekor och en porslinspjäs som pockar på uppmärksamhet. Mitt på bordet i förrummet står en imponerande soppterrin från Gefle Porslin, formgiven av Arthur Percy. Den fick Odd Fellow i gåva ungefär när huset byggdes.

– Och nu till det allra heligaste! säger Hans Eliasson och går mot logesalen.

Plötsligt dämpas ljuset och salen mörknar men i taket finns en himmel full med stjärnor som lyser. Himlen är konstruerad av glasstavar som går genom taket och leder ljuset från belysningen på vinden ovanför. Flera stjärntecken går att urskilja och den sägs vara en avbild av en stjärnhimmel som var en bestämd natt då huset byggdes.

Odd Fellow i Gävle har verkat i samma fastighet sedan 1934. Fastigheten byggdes av medlemmarna själva mellan 1932 och 1935. Lasse Wahlqvist har hittat en bild där målarmästare Östlund illustrerar bygget. På den kan man se att några av dem som bygger har kostym.

Här finns en loge för kvinnor och tre för män med totalt 460 medlemmar. Ordens syfte är att sprida vänskap, kärlek och sanning och man bedriver en hjälpverksamhet.

– Färgerna och symbolerna här i huset ska påminna oss om det som är viktigt, säger Bo Forsberg. Vi har ju hållit på i hundra år snart och inte vet jag hur långt vi har kommit. Men målet är i alla fall att vi ska bli bättre människor.

Mer läsning

Annons