Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuven stal Misans smycken

/
  • Här visade Misan Tejre sina smycken under utställningen i Hyttan. Men i fredags var halsbandsdisplayerna tomma, smyckena var stulna.

Sommarens utställning i hyttan i Axmar slutade i förtvivlan för en av konstnärerna. Vid ett inbrott i fredags stals 49 verk av konstnären Misan Tejre.

Annons

Under augusti har tretton konstnärer i nätverket HälsikeHänder ställt ut i Hyttan i Axmar bruk. Utställningen avslutades i söndags. Men för Misan Tejre tog den slut redan i fredags.

Då hade någon brutit upp en dörr på baksidan av hyttan och via ett förråd tagit sig in i den stora utställningshallen. Förutom kakor från kafét och en handfull andra saker var det enbart pärlsmycken och tavlor av Misan Tejre som stals. Hon har räknat till 49 stulna föremål. Bara 13 fanns kvar.

– Jag grubblar så jag blir tokig på varför de tog just mina grejer. Jag heter ju inte Picasso direkt. Var de ute efter just mina grejer, eller var det en tillfällighet? säger Misan Tejre.

– Som tur var hade de missat det stora smycke som jag hade på en skyltdocka. Det smycket deltar jag med i en världsomspännande tävling för pärlkonstnärer, och tävlingen är inte avslutad än. Jag är så tacksam över att det smycket var kvar, säger hon.

Stölden polisanmäldes förstås omedelbart, och på fredagen pratade Misan Tejre en timma med polisen och beskrev alla stulna föremål.

Hon ägnade sedan många timmar på fredagen och lördagen åt att leta fram bilder på de stulna sakerna. Polisen avrådde henne från att kontakta pressen om stölden, säger hon.

Men på måndagen när hon ringde för att höra hur det gick med polisutredningen fick hon beskedet att den redan var nedlagt i brist på spår.

– Jag förstår att det är svårt att hitta spår. Polisen åkte ju aldrig ens ut till Axmar. Men för mig känns det som om jag kastat bort en massa tid i onödan, säger hon.

Nu försöker Misan Tejre hålla koll på nätet för att se om någon försöker sälja hennes smycken där. Hon har också bildat en Facebookgrupp med adressen Misans Missing/Stolen Pieces för att försöka hitta stöldgodset.

– De är så unika så jag ser direkt om det är något av mina smycken. Även de lite enklare som fanns i butiken var så speciella att det syns direkt att de var mina, säger hon.

Det ligger mycket arbete bakom de försvunna smyckena.

– Ett smycke med massor av pärlor kan det mycket väl ta 40 timmar att göra. Jag vill inte tänka på det. Men det allra värsta är faktiskt att de tog fyra tavlor också. Figurerna på tavlorna, de låg på något sätt närmast hjärtat, så det känns värst, säger Misan Tejre.

Mer läsning

Annons