Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé öppnar för förändring

/

Moderaten Tomas Tobé, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, är öppen för förändringar inom Fas 3-systemet. Men oppositionens krav på att stoppa fler placeringar i Fas 3 ger han inte mycket för.
– Det är mer av plakat­politik, säger Tomas Tobé.

Annons

Regeringen har öppnat för att Fas 3-placerade i fortsättningen ska kunna få utbildning, en lättnad i alla de blockeringar som slår till när en arbetslös går in i systemet. Och Tomas Tobé tror att det kan bli andra förändringar när Arbetsförmedlingen har redovisat sin granskning.

– Det kommer att finnas anledning att göra mer, säger Tomas Tobé, utan att precisera sig.

Men han öppnar ändå för att anordnarstödet på 225 kronor per dag kan vara en av de frågor som behöver ses över. Idag görs ingen skillnad på små eller stora anordnare, alla får samma stöd.

– Man kan kanske hitta bättre former för användarstödet, säger Tomas Tobé.

Men han är övertygad om att stödet behövs. Annars skulle inga företag eller organisationer vara beredda att ta emot arbetslösa.

Grunden i Jobb- och utvecklingsgarantin och i Fas 3 är att få ut människor i sysselsättning. Det vill Tomas Tobé behålla.

– Tidigare dolde vi den här arbetslösheten med förtidspensioneringar. De allra flesta jag möter tycker att det är bra att komma ut i någon verksamhet. Men jag möter också dem som tycker att de har för låg ersättning.

Tomas Tobé backar på frågan om det kan bli aktuellt med nya ersättningsnivåer, men säger samtidigt att en lösning för många skulle vara en obligatorisk A-kassa. Det löser inte situationen för alla dem som tvingas leva på försörjningsstöd i dag, men skulle på sikt innebära en stor förändring till det bättre för en stor grupp.

– Vi är beredda att genomföra det, men vi vill gärna komma fram till en bred överenskommelse. Hittills har socialdemokraterna inte ställt upp på det, säger Tomas Tobé.

Mer läsning

Annons