Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog 20 000 kronor – varje dag

Borgarskolans rektorer, förvaltningens chefer och politikerna i nämnden har spelat viktiga roller.

Men tyngst ansvar faller på tjänstemännen på Utbildning och Arbete, menar kommunalråd Carina Blank.

– Absolut. De har inte följt instruktionerna.

Annons

Under de senaste åren misstänks tjänstemannen på Borgarskolan ha försnillat cirka 20 000 kronor per dag.
Enligt utredningen har hon i vissa fall hittat på kostnader, fabricerat underlag och gjort utbetalningar till egna konton.
Andra gånger har hon utgått från ett verkligt underlag, ändrat summan och gjort dubbla utbetalningar.
– Hon har kunnat ändra både belopp och kontonummer efter att betalningen godkänts av den tjänsteman som haft attesträtt. Att samma person kunnat genomföra alla steg är en uppenbar brist, säger Erik Skoglund, ansvarig för rapporten från Ernst & Young.
Efter att pengarna betalats ut har kontonumren återigen ändrats i systemet, på så vis har spåren sopats igen.
– För att upptäcka felaktigheterna hade man varit tvungen att följa transaktionerna hela vägen tillbaks, kollat banklistor och vad kostnaderna blivit bokförda på, säger Erik Skoglund.

Vem bär då ansvaret?
Revisorernas arbete kritiseras inte i rapporten, däremot konstaterar konsulterna att tjänstemännen i staben för Utbildning och Arbete inte har följt kommunledningens budgetdirektiv.
– Det är oacceptabelt att man har gjort det enklare för sig och på så vis underlättat för förskingringen, säger Carina Blank.
Konsulternas rapport visar också att Borgarskolan har budgeterat med förskingringen. När en ny budget tagits fram har tidigare års svinn blivit en kostnad att täcka.
Ekonomikunskaperna hos de rektorer som avlöst varandra har varierat, ändå har de varit ytterst ansvariga för Borgarskolans budget på drygt 40 miljoner kronor.

Politikerna i nämnden har nöjt sig med övergripande ekonomiska rapporter och lämnat detaljerna åt tjänstemännen.
– Det hänger samman med att vi aldrig har haft ekonomiska problem, nämnden har alltid haft en budget i balans eller levererat överskott, säger Peter Bergström, S, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Kommunstyrelsen fungerar som kommunens regering och där är Carina Blank, S, ordförande. Men något ansvar för det som har hänt på Borgarskolan vill hon inte ta på sig.
– Däremot har jag ett stort ansvar att se till att det inte händer igen.
Men enligt rapporten har bristande kompetens och en slimmad förvaltningsstab sannolikt bidragit till att förskingringen inte upptäckts tidigare.
I så fall ligger en del av ansvaret hos den högsta politiska ledningen.
– Man får vad man betalar för, säger Erik Skoglund.

Mer läsning

Annons