Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvfors - en spännande historia

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Gävlehistoria. Rolf-Gunnar Andersson, Eva Claesson och Olle Gäfvert har författat ett stycke Gävlehistoria i sin bok om Tolvfors.

GÄVLEFör nästan två år sedan kom boken om Lexe. Nu finns även en bok om Tolvfors, dess historia, historier och människor.

Annons
Författarna är desamma som till Lexe-boken, Eva Claesson, Olle Gäfvert och Rolf-Gunnar Andersson.
På 1800-talet var Tolvfors en av Gävleområdets mest betydande arbetsplatser men brukets historia sträcker sig betydligt längre än så.
I boken får vi veta vilka brukspatronerna var, hur skogsarbetarna och tegelbärarna såg ut och hur de levde. Mycket av faktaupplysningarna har Eva Claesson grävt fram i olika arkiv.
Rolf-Gunnar Andersson är arkitekt och har bland annat ritat en rekonstruktion av herrgården samt en karta som visar bruket på 1800-talet i sin glans dagar. Då när det fanns plats för körsbärsskog, svingårdar, kolhus, kvarn och tegellada.
Men där det också fanns tvättbryggor och labben, små trånga utrymmen där smederna övernattade mellan sina tunga arbetspass.
Boken ger en bra och personlig inblick i vilka Tolvforsarna var och hur deras vardag såg ut oavsett om de var herrgårdsfolk eller änkor.
Att berättelserna blir levande är i mångt och mycket förre muraren Olle Gäfverts förtjänst.
Som liten bodde han med sin farfar smeden och farmor i Tolvfors och han lyssnade noga på deras berättelser.
Berättelserna la han på minnet och dessa ligger nu till grund för flera av historierna om människorna och dess öden i boken.
Boken finns i 700 exemplar och kommer inte att tryckas i fler enligt författarna. Den kommer enbart att säljas på Hallbergs bokhandel och möjligen på museet.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons