Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma brunnar i Trösken

/
  • På torsdagen sänktes vattennivån i sjön Trösken med en halv meter, vilket fick till följd att de boende i området fick sina brunnar tömda.
  • Lars-Åke Wilhelsson är en av de boende i området som fått sin brunn tömd i samband med att vattennivån i sjön Trösken sänktes.

Flera brunnar har sinat efter att Trafikverket sänkt vattennivån i Trösken.

– Jag ser bottenventilen i min brunn, säger Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson

Annons

Vattennivån har sänkts mer än vad som ursprungligen planerades, säger Johan Karsson, projektledare för broreparationer på Trafikverket:

– Vi ska reparera undersidan av bron och för att göra det måste vi sänka vattennivån. I måndags hade vi en tillräckligt låg nivå. Jag meddelade våra entreprenörer det, men tyvärr nådde inte beskedet Korsnäs som sköter regleringen utan sänkningen fortsatte, säger han.

På torsdagsmorgonen låg vattennivån på 8.29 meter över havet, 43 cm lägre än normalvattenståndet. Då fick Johan Karlsson telefonsamtal från husägare vid sjön vars brunnar torrlagts.

Nu har tömningen stoppats.

– Vi ska upp igen till den nivå som var i måndags, för vid den nivån fick vi inga indikationer på att några brunnar påverkades, säger Johan Karlsson, som samtigit påpekar att den sänkning som skett håller sig inom vattendomen för Trösken.

Lars-Åke Wilhelmsson tycker att tidpunkten för broreparationen är dåligt vald.

– På sommaren har vi kommunalt vatten och då skulle ingen ha märkt om brunnarna påverkades. Men i söndags slog vi över till våra privata brunnar och nu är vi utan vatten, säger han.

Broreparationen påbörjas på måndag och arbetet pågår tre veckor. Under den tiden kommer vattennivån i Trösken att vara cirka 35 centimeter lägre än normalt.

Mer läsning

Annons