Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomt på Klintbergska tomten?

GÄVLEI onsdags gav byggnads- och miljönämnden i Gävle ägaren till Klintbergska tomten vid Borgmästarplan i Gävle tillstånd att utforma en detaljplan.

Annons
Men nu sätter sig Anders Högberg, kommanditbolaget Arthur, på tvären.
- Jag tänker inte göra någon plan för den där tomten. Det kan dom glömma. Inte med de begränsningar som finns i det beslutet, säger han.
- Det här beslutet är ett avtalsbrott. Förmodligen kommer jag att stämma kommunen, säger han.
Anders Högberg fick rivningslov till det 1700-talshus som låg på tomten i somras.
I rivningslovet stod att det förutsattes att sökande accepterade Bygg- och miljös förslag till förtätning och att ansökan om rivning av uthuslängan återkallades.

Politiker av annan åsikt
Det förslag till förtätning som Bygg- och miljö hade gjort, innebar att tomten skulle kunna delas i sex tomter.
Det förslaget ansåg tjänstemännen på Bygg- och miljö skulle vara utgångspunkt också i kommande detaljplanearbete.
Men politikerna i Byggnads- och miljönämnden hade inte samma åsikt. De gick helt ifrån tjänstemännens förslag.
I stället bestämde de i onsdags att detaljplanen ska innebära att ett ersättningshus för det rivna huset får byggas, och att man dessutom får bygga ett mindre hus närmare gatan. Samtidigt beslutade nämnden att det 28 meter långa uthuset ska bevaras.
Det är de här villkoren som fått Anders Högberg, som företrädare för fastighetsägaren Arthur KB, att gå i taket.

Har lämnat 17 förslag
Han hade tänkt att låta en arkitektfirma i Uppsala rita ett detaljplaneförslag utifrån den skiss Bygg- och miljö gjorde i somras, uppger han.
- Men det här nya förslaget är ju inte underbyggt alls. Jag har lämnat in 17 olika förslag till kommunen och så tar de ett beslut som inte alls liknar det som jag och tjänstemännen hade kommit överens om, säger han.
Att bara få byggrätt för två hus i stället för de sex som förespeglats, upprör Anders Högberg. Lika irriterad är han över att tvingas bevara det gamla uthuset.
- När jag drog tilllbaka ansökan om rivning gick jag med på att undersöka om man kan bevara uthuset, inte att bevara det till varje pris, säger han.
I ilska över det beslut som kommunen nu tagit tänker Anders Högberg alltså hellre låta tomten ligga obebyggd, säger han. Men det betyder också att fastigheten inte ger några inkomster.
- Arthur har inga tillgångar. Det företaget blöder hela tiden. Bara ritningarna har kostat mig över 300 000 kronor. Jag vet inte hur länge moderbolaget, le Cachet, tänker skjuta till pengar, säger Anders Högberg.


Ingegerd
Sörgard
026-15 96 27 ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons