Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomträtter en guldgruva

/
  • Beslutet om höjda tomträttshyror och friköpspriset föregicks av protester. Vid ett av tekniska nämndens möten fick  villaägare komma till tals. Hemlingbybon Carl-Gustaf Karlsson berättade hur höjningarna slår mot honom. År 1992 låg hans årliga tomträttshyra på 3 246 kronor. År 2012 höjs den till 11 570 kronor. ­Under samma tid har friköpspriset för hans tomt stigit från 72 000 kronor till 289 000 kronor. Nu passar­ rekordmånga villaägare på att köpa loss sina tomter före prishöjningen den 1 juli.

Hör av er om fakturan inte stämmer!

Den uppmaningen riktar tekniska kontoret till de 436 villaägare som köpt loss sina tomträtter i år.

– Om fakturan är felaktig rättar vi till det, säger Ann-Catrin Enmark på Tekniska kontoret.

Annons

Kommunens beslut att höja friköpspriset för tomträtterna i Gävle från 1 juli har lett till att ovanligt många har bestämt sig för att köpa loss sina tomter i år. Hittills i år har Gävle kommun sålt 436 tomträtter för sammanlagt 126 miljoner kronor.

Den höga arbetsbelastningen har gjort att alla köp inte blivit registrerade än, och därför har inte alla tomträttsinnehavarna hunnit få nya fakturor på tomträttsavgälden.

– Fakturorna som går ut i februari varje år omfattar de första sex månaderna, men de som friköpt tomten till exempel 1 april ska bara betala för tre månader. Det har vi inte hunnit justera för alla köparna, säger Ann-Catrin Enmark, ekonomiassistent på tekniska kontoret.

Den som betalt för hög avgäld eller får påminnelse på en obetald faktura uppmanas att ringa.

– Hittills är det inte så många som ringt, men vi kommer att justera fakturan direkt, säger Ann-Catrin Enmark.

Från 2000 till 2010 sålde kommunen sammanlagt 329 tomträtter.

Mer läsning

Annons