Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomträtter ger miljonklirr

Tekniska kontoret är överraskat över rusningen till att friköpa sin tomt. 767 köpare har anmält sitt intresse. Det kan ge 217 sköna miljoner i kommunkassan.

Annons

Den första juli höjdes tomträttspriserna till 2011 års nivå. Dagen innan var sista dagen att anmäla intresse för att friköpa sin tomträtt till fjolårets pris.

767 köpare anmälde sig och tekniska kontoret håller nu på att gå igenom anmälningarna och skriva kontrakt.

– Det är mycket mer än vi förväntat oss, säger Maria Bergh, markförvaltare på tekniska kontoret.

De hade räknat med upp till 300.

Intresset ökade ju närmare den sista juni det blev. Maria Bergh tror att många såg lagfartsannonserna i tidningen och bestämde sig för att också köpa.

– Sista dagen var det trettio som bestämde sig.

Köparna är jämnt fördelade över Gävle. Tomtpriserna varierar beroende på storlek och läge. Den billigaste radhustomten kostar drygt 100 000 kronor och den dyraste villatomten drygt 420 000 kronor.

Fullmäktige beslutade i december att höja tomträttspriserna med i genomsnitt 46 procent. Höjningen ska genomföras i två steg, den 1 juli och vid årsskiftet.

I höstas fanns 2 600 fastigheter med tomträtt. En knapp tredjedel av dem vill alltså köpa sin tomt till det gamla priset.

Kommunen kommer att få in 217 miljoner kronor om alla som anmält intresse skriver kontrakt. Pengarna går dels tillbaka till tekniska kontoret som ersättning för de tomträttsavgifter som försvinner i samband med försäljningen och dels till kommunens exploateringsbudget som används till bland annat markköp.

Mer läsning

Annons