Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring fick inte god vård

Socialtjänsten har inte sett till att en omhändertagen tonåring fått den vård och hjälp han behövde. Socialstyrelsen är mycket kritisk.

Annons

Pojken omhändertogs både för att han for illa hemma och för att han riskerade att göra sig själv illa. Han placerades i HVB-hem under fyra år.

När han fyllt 19 bestämde man vid ett möte, utan bedömning och där han själv inte deltog, att han skulle slussas ut till en träningslägenhet. Det framgår inte heller att han fått möjlighet att säga vad han tycker på annat sätt än att vara med på möten. I väntan på träningslägenhet familjehemsplacerades han hos HVB-hemsföreståndaren, som ska upphöra med HVB-hemmet efter kritik från Socialstyrelsen.

Tre punkter i Socialstyrelsens kritik:

– trots att en utredning av hans behov bedömdes som brådskande när han omhändertogs, har ingen gjorts under de fyra åren.

– handläggaren har bara träffat tonåringen en gång, vid övriga tre besök har han uteblivit. Han ringer själv en gång, som 18-åring, och ber att få byta HVB-hem, men socialtjänsten tar inte ställning till hans begäran. En ”allvarlig rättsförlust” anser Socialstyrelsen.

– tvångsvården ska omprövas var sjätte månad. Ingen sådan prövning skedde under ett år.

Sammantaget konstaterar Socialstyrelsen att pojken inte fått god vård.

Mer läsning

Annons