Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd i stadsmiljö måste ses över regelbundet

/
  • Den här cykelvägen i Sätra upplevs som otrygg, berättar Cristian Jansson. Här ska kommunen röja bort sly så att den som cyklar eller går kan se in bland träden och gatljuset nå ut.

Många vill att kommunen ska hugga ner träd som skuggar, skymmer, skräpar ner eller riskerar att falla. Så många att det kan ta två år att få svar. Nu ska kommunen korta väntan.

Annons

Runt 500 kommuninvånare hör av sig varje år och vill bli av med träd. De flesta är irriterade på träden, men det handlar också om sly som skapar otrygghet och träd man är rädd ska ramla på någon, säger parkingenjören Cristian Jansson.

– Många känner oro när det blåser.

Eftersom de inte hunnit med att åka ut och titta på träden i den takt anmälningarna strömmat in ska de nu prioritera det och låta andra arbetsuppgifter stå tillbaka.

Cristian Jansson tror att de många önskemålen om avverkning (som jämförelse har Linköping runt 20 om året) beror på att de inte skött grönområdena i bostadsområdena under många år. Nu har skogen växt till sig så att människor reagerar.

– I Andersberg har vi nästan inga anmälningar.

Där har de under tre år röjt i grönområdena och är nu nästan klara. I år börjar de i Sätra och sedan står Bomhus och Brynäs på tur.

Men kommunen hugger inte ner alla träd som någon vill ha bort.

Träd som riskerar att ramla tas bort, medan parkträd och träd som behövs för biologisk mångfald eller naturupplevelsen får stå kvar, även om de skuggar eller barrar. 5 000 kronor kostar det kommunen att hugga ner och frakta bort ett träd.

Att någon tar saken i egna händer och skadar oönskade träd så att de dör är ovanligt. Vanligare är att man helt sonika hugger ner dem.

När kommunen upptäcker det polisanmäler de, säger Cristian Jansson, som har flera sådana ärenden på gång.

Men det händer också att människor hör av sig och önskar sig träd.

– Det vanligaste är att man vill återskapa alléer.

Den här cykelvägen i Sätra upplevs som otrygg, berättar Cristian Jansson. Här ska kommunen röja bort sly så att den som cyklar eller går kan se in bland träden och gatljuset nå ut.

Mer läsning

Annons