Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädfällning kan ge böter

I november 2009 avverkades en del av skogen i det blivande naturreservatet vid T-udden i Gävle.

Nu har Gävle Energi och konsultföretaget Sweco delgivits misstanke om brott i samband med avverkningen.

Annons

Hösten 2009 planerade Gävle Energi och Gästrike Vatten tillsammans att dra ut fjärrvärme och VA till Fredriksskans och Norrlandet genom att lägga ledningar på botten av Inre Fjärden från Brynäs.

Men arbetet gick för fort.

Träden höggs ner vid T-udden, utan att man sökt strandskyddsdispens och utan att någon av de inblandade uppmärksammade att området vid T-udden skulle bli Gävles nästa naturreservat.

– Ett dunderfel. Det är förfärligt, sa Lena Lundgren, dåvarande ordförande i byggnads- och miljönämnden, när miljöekologen slagit larm och arbetet stoppats. Då var många av de värdefulla lövträden redan fällda.

Avverkningen polisanmäldes, bland annat av Naturskyddsföreningen. Nu är förundersökningen klar.

– Jag har precis postat förundersökningen. Det har varit ett komplicerat mål eftersom flera företag varit inblandade, säger miljöpolisen Christina Ronqvist.

Det är två bolag som nu delgivits misstanke om brott. Gästrike Vatten, som var ett av företagen som skulle lägga ner ledningar, slipper misstanken.

– Miljöåklagaren ansåg att Gävle Energi var huvudman i det här projektet, medan Gästrike Vatten stod för den mindre delen, förklarar Christina Ronqvist.

Gävle Energi och Sweco har nu tiden fram till mitten av januari på sig att läsa förundersökningen. Om de accepterar slutsatserna får de en företagsbot. Annars kan det bli rättegång.

Naturreservatet vid T-udden invigdes i somras och ledningarna ligger sedan länge nedgrävda precis där Gävle Energi ville ha dem.

Eftersom träden redan var nedhuggna ansåg Bygg & Miljö till slut att man gjorde mindre skada genom att gräva ner dem där, än genom att hitta en ny plats för dem.

Mer läsning

Annons