Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsavfallet rensas upp

/
  • Skräp som hör hemma hos Gästrike Återvinnare, inte i skogen nära bostadsområdet i Höjersdal. 34 000 kronor kostar enbart upptagningen av denna hög Gävles skattebetalare.
  • Tjugo stycken avfallshögar har tekniska kontoret märkt ut med denna skylt runtom i Gävle detta år. Den här ansamlingen i Höjersdal har tekniska kontoret haft ögonen på ett år, sedan Naturskyddsföreningens Per-Olof Erickson cyklade förbi och fick syn på oskicket.
  • Skräp som hör hemma hos Gästrike Återvinnare, inte i skogen nära bostadsområdet i Höjersdal. 34 000 kronor kostar enbart upptagningen av denna hög Gävles skattebetalare.
  • Bengt Jonsved, Gästrike Återvinnare, Malin Degermark, tekniska kontoret, Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen och Jan-Olof Åsén, tekniska kontoret är beklämda av dumpningarna och vill upplysa Gävleborna att dumpa sitt avfall på sopstationen istället för i skogen.

Runtom i Gävles skogspartier finns det hundratals högar av trädgårdsavfall som dumpats av privatpersoner. Vad många inte vet, eller ignorerar är att denna typ av avfall utarmar skogens biologiska mångfald och flora på grund av övergödning.

Annons

Syretillförseln till träd stryps också av ansamlingen och kan göra trädet sjukt. Dessutom är det ett brott mot miljöbalken, men att få fatt i marodörerna är vanskligt.

– Växter som skogskonvalj, skogsstjärna, blåsippa, ekorrbär, harsyra och vitsippa försvinner. Istället växer typiska trädgårdsväxter som kirskål, balsaminer och nässlor fram som inte hör hemma i skogen. Det gör i sin tur att mördarsniglar, råttor och möss lockas till skogspartier som ligger nära bostadsområden. Det är också bedrövligt med tanke på att många barns enda chans att komma ut i skogen just är i skogspartier nära sitt hem, säger Per-Olof Erickson från Naturskyddsföreningen.

Platsen är Höjersdal där en gigantisk hög av sly och jord rensas upp av en grävmaskin. Bara detta enskilda arbete kostar Gävle kommun och i längden skattebetalarna, 34 000 kronor. Högen har legat där i cirka 15 år och är en av de tjugo i Gävletrakten som skyltats av tekniska kontoret med budskapet "Tippning förbjuden", i år. Att ta hand om alla högar finns inte resurser för, men det här är ett försök att stävja vandalismen.

– Förutom att det finns en okunskap om skadorna trädgårdsavfall ger skogen, så handlar det om lättja. Folk vet inte att deras avfall förstör skogen och dessutom föder skräp mer skräp. Madrasser, plastkrukor, till och med betong och asfalt hittas i högarna, säger Malin Degermark på tekniska kontoret.

Trädgårdsavfallet kan köras kostnadsfritt till Gästrike Återvinnares återvinningscentraler. En annan möjlighet är att ha en öppen kompost i trädgården eller beställa ett kärl som töms varannan vecka vid bostaden.

Mer läsning

Annons