Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffad av eldpilar

/
  • Räddningstjänsten kunde inte rädda bocken. Den var övertänd när de kom fram och några minuter senare återstod bara det rykande skelettet. Men det finns material i reserv till en ny bock. Henric Lindsten

GÄVLE Bocken överlevde inte andra advent. Klockan nio i går kväll sköts bocken i brand.
Niklas Söderman stod inte långt därifrån och såg alltihop.

Annons
21.07 kom larmet: Brand ute (mindre) bocken brinner. När räddningstjänsten några minuter senare kommer fram var bocken övertänd och ytterligare några minuter senare återstod bara det rykande skelettet.
Många var ute på stan och stannade till och hann se när den gick upp i rök.
Tom Olsson, Oskar Wels, Petrus Gustafsson, Marvin Walter Sanchez och Phi Nguyen berättar att de från andra sidan ån sett två julutklädda personer springa bort från bocken på gångvägen mellan slottet och ån. När de kom fram till bron stod bocken i ljusan låga.
Enligt Niklas Söderman var det två killar i tomtemasker. Han såg och fotograferade hela händelseförloppet på nära håll. Andra vittnen talar om att det var en tomte och den andre var utklädd till pepparkaksgubbe.

Niklas var på julfest med arbetskamraterna på Valbo järn och fiske, och hade därför kameran med sig. De var på väg från restaurang Patong till biljarden på Södra Kungsgatan när han såg de två utklädda killarna komma från gångstigen mellan ån och slottet. På cykelvägen mitt framför bocken stannar de och skjuter en brinnade pil som missar. De skriker något och skjuter en pil till som träffar och bocken tar eld. Sedan springer de samma väg tillbaka.
Niklas Söderman uppskattar att han stod kanske femton meter ifrån dem och gissar att de var i tjugoårsåldern. Han berättar att han och jobbarkompisarna skrek åt dem, men sprang inte efter.
- Det gick så snabbt allting, förklarar han.
Så kom brandkåren, men kunde inte göra mycket.
- Man såg hela skelettet, berättar räddningsledare Lars-Peter Svensson.
En dryg halvtimme senare rullar den sista brandbilen iväg hemåt. Kvar står den brända bocken. Två webbkameror har övervakat bocken i år, liksom tre övervakningskameror. Polisen kommer nu att kunna titta på övervakningsfilmerna.

Anna Bagge
Annons