Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Trafikverket bör erbjuda ny mark”

/
  • Koloniområdet försvinner, men odlarna bör kompenseras, tycker Per-Enar Hammarstrand, FP.

Ge alla som förlorar sin kolonilott en ny lott att odla på.

Det kräver Per-Enar Hammarstrand, Folkpartiet.

– Trafikverket bör erbjuda annan mark när koloniområdet vid Nordost försvinner, säger han.

Annons

Trafikverket har sagt upp arrendet för koloniområdet för att sätta upp staket runt rangerbangården och höja säkerheten. Då bör odlarna som drabbas få kompensation, anser Per-Enar Hammarstrand.

– Bengt Svensson, som är ordförande för odlarna, verkar tro att det inte går att göra något när Trafikverket har sagt upp arrendet, Men det gör det visst, säger han.

Miljökompensation innebär att när ett bygge förstör ett naturvärde så ska exploatören genomföra en kompensationsåtgärd. Om en bäck där fisk leker förstörs kan exploatören till exempel åläggas att restaurera en annan bäck, som kompensation. Metoden bygger på miljöbalken och används på många håll i Sverige.

Per-Enar Hammarstrand har länge kämpat för att Gävle ska börja miljökompensera. Bland annat förde han fram kravet under diskussionen om Klockgjutarparken, utan att få gehör.

Men i Gävles miljöstrategiska program som just nu är ute på remiss finns metoden med.

– Äntligen har de förstått vad det är, men tyvärr blev det fel i alla fall. I miljöstrategiska programmet står att ingrepp i parker och värdefull natur ska miljökompenseras, men all åverkan ska miljökompenseras enligt miljöbalken, säger Per-Enar Hammarstrand.

– Därför tycker jag att det här koloniområdet skulle vara ett bra pilotfall. Gävleborna vill ju inte förlora sina koloniområden. Och Trafikverket brukar vara duktigt på att miljökompensera. Det har de gjort på många håll i Sverige, säger han.

Mer läsning

Annons