Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket satsar på kvalité på rastplatserna

/
  • Här finns information för de bilister som stannat till på rastplatsen.
  • Det är ganska lugnt på Näsbysjöns rastplats för Therese Boström och Katarina Thyrestam som är beredda att svara på alla besökares frågor.
  • Rastplatsvärdarna ska även se till att faciliteterna håller måttet. Det gör toaletten på Näsbysjöns rastplats, anser Katarina Thyrestam.

De senaste åren har Trafikverket minskat antalet rastplatser utmed vägarna och fokuserat all energi på de man valt att ha kvar. I sommar har rastplatsvärdar arbetat för att garantera kvalitén och förhoppningsvis kunna förbättra den till nästa år.

Annons

– Många rastplatser har gjorts om till p-fickor, men det här är ett sätt för Trafikverket att höja kvalitén på de som finns kvar. De är måna om att tillfredställa olika önskemål, säger Therese Boströms vars sommarjobb är att vara rastplatsvärd.

Hon och kollegan Katarina Thyrestam och ska bland annat se till att skyltningen är tydlig och att det är rent och snyggt på rastplatserna. Men precis som titeln antyder fungerar de också som värdar, redo att svara på bilisters alla frågor. I gengäld ber de om synpunkter på hur rastplatserna skulle kunna bli bättre.

– Vi genomför enkätunderökningar med bilister och frågar vad de vill se för förbättringar, berättar Katarina Thyrestam som lyfter fram tak över borden som ett vanligt önskemål bland de överlag positiva besökarna.

– Många frågar också efter en vattenkran med kallt dricksvatten för att kunna fylla på i husbilen, fyller Therese Boström i.

De har fem rastplatser som de besöker en gång i veckan. På måndagen har de slagit upp sin lilla informationsstation vid undersköna Näsbysjön i vid riksväg 80 mot Falun. Det är en lugn eftermiddag i solstolarna. Rastplatsen har klarat deras egen inspektion och det är tunnsått med besökare.

Gunnel och Björn Strandberg har tillryggalagt närmare 30 mil när de stannar bilen. Just idag sträcker sig kravet inte längre än till en rastplats där de kan stå still så länge som det tar att röka en cigarett. Björn Strandberg har inga förslag till förbättring att delge de två rastplatsvärdarna när de kommer fram. Han är nöjd med Näsbysjöns rastplats.

– Det här är ganska lagom, det finns ett fik och en toalett. Ibland kan det vara långt mellan de underhållna rastplatserna, men Trafikverket brukar sköta om sina bra, säger han.

När de är på väg därifrån slår det emellertid Gunnel Strandberg att hon visst har en synpunkt att framföra.

– Vi har husbil och har märkt att det finns latrintömning på många rastplatser men det finns inget avlopp för gråvatten. Det borde finnas en sådan för den blir full mycket fortare än latrinen, säger Gunnel till de båda rastplatsvärdarna som ivrigt antecknar.

Och måhända får makarna Strandberg gehör för sin synpunkt. För rastplatsvärdarna ska lämna in en rapport till Trafikverket i slutet av veckan. Däri ska deras egna synpunkter på förbättringar tillsammans med besökarnas finnas och de hoppas att Trafikverket kommer hörsamma en del av kraven, men inte alla.

– Det var en person som ville ha en grogg men det kunde vi inte hjälpa till med, säger Therese Boström.

Mer läsning

Annons