Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikvett på rätt sätt

/
  • Mattias Johansson testade sina färdigheter på sparkcykel i ramp.
  • Axel Berggren besiktade sin cykel och fick sedan hjälp att fixa en frambromsvajer som hoppat av.
  • Fel. – Ofta hänger banden långt under hakan. Spännena under öronen ska sitta hårt. Det ska max gå att få in två fingrar mellan hakan och banden, absolut inte mer, säger Pia Grönvall.
  • Rätt. Så här ska det ut när hjälmen sitter som den ska.– Den ska sitta som en karl­johansvamp på huvudet, säger Pia Grönvall.
  • Fel. Så här ska det inte se ut. Hjälmen sitter för långt bak på huvudet. – Det är bra om man tittar sig i spegeln när den sitter rätt, då vet man sen ungefär hur långt det ska vara mellan ögonbrynen och hjälmkanten, säger Pia Grönvall.
  • Hjälmen ska sitta åt om huvudet.– På nyare hjälmar finns det i regel ett spänne i nacken som man kan vrida åt hjälmen med, säger Pia Grönvall.

Måste man ha säkerhetsbälte när man åker buss? Är cykeln laglig att använda i trafiken? Hur ska cykelhjälmen sitta för att den ska skydda om huvudet är på väg i backen?

De frågorna och en del andra fick närmare 400 mellanstadieelever svar på under en trafikdag vid Gunder Hägg Stadion.

Annons

Fler än de 371 först anmälda dök upp.

– Jätteroligt. Förhoppningen är att det här ska kunna bli något återkommande, säger Pia Grönvall, trafikplanerare.

På plats fanns även Polisen, NTF, MHF och Nettbuss Stadsbussarna.

Eleverna fick bland annat öva på att utrymma en buss, känna på hur det är att krocka i låg hastighet och besiktiga sina cyklar för att se om de är godkända för trafik.

Och om cyklarna inte gick igenom besiktningen kunde eleverna få hjälp att fixa enklare brister vid en mekstation. De fick också veta att en cykelhjälm ska sitta fast ordentligt och sitta som en karljohansvamp på huvudet. Pia Grönvall visade på Vilma Henriksson Nording från Hagaström.

– Det är väldigt vanligt att hjälmen sitter fel. Ofta hänger banden långt under hakan. Spännena under öronen ska sitta hårt. Sen är det ofta banden som är för glatta. Man kan ha dragit åt dem bra först, men efter ett tag har de glidit upp. Det ska max gå att få in två fingrar, mellan hakan och banden, absolut inte mer, säger Pia Grönvall.

Om hjälmen inte sitter fast eller sitter fel är det stor risk att den ramlar av innan huvudet slår i backen vid ett fall. Pia Grönvall säger att många sätter hjälmen fel på huvudet. Det vanligaste är att den sitter för långt bak.

– Den ska sitta som en karljohansvamp på huvudet. Och den ska sitta åt, på nyare hjälmar finns det i regel ett spänne i nacken som man kan vrida åt hjälmen med. Det är bra om man tittar sig i spegeln när den sitter rätt, då vet man sen ungefär hur långt det ska vara mellan ögonbrynen och hjälmkanten.

Vilma Henriksson Nording tycker att hjälmen känns bra på huvudet när Pia Grönvall har satt på den som den ska sitta.

– Det känns bra, precis som när mamma gör det.

Och eleverna fick veta att säkerhetsbältet ska vara på även i bussen, om det är en buss som är utrustad med bälten. Cykeln måste vara utrustad med fungerande broms, ringklocka och lyse för att vara godkänd för trafik.

Mathilda Malmesjö Söder cyklade en skyltad bana för att testa sina kunskaper om vilka lagar och regler som gäller i trafiken.

Mer läsning

Annons