Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasigt X-tåg snart på räls igen

”Tåg ersatt med buss”.
Informationen har mött flera av X-trafiks resenärer de senaste veckorna. Men på måndag ska allt fungera som vanligt igen.

Annons

Sedan den 18 december har ett av X-trafiks sex tåg varit på reparation. Orsaken är att tåget spårade ur i en växel i Gnarp. Enligt Hudiksvalls Tidning var växeln troligen packad med snö.

– Det kan låta dramatiskt, men tåget gick i tio kilometer i timmen när det hände. I och med urspårningen blev det skador på tåget, främst på hjulaxlarna, säger Mats Eklund, trafikplanerare på X-trafik.

Enligt den första informationen skulle reparationen ta en vecka, men snart fyra veckor senare har tåget fortfarande inte kommit tillbaka.

– Det beror på att det varit brist på reservdelar. Men nu har vi fått veta att tåget ska bli klart under helgen. Då ska det kunna vara i drift igen på måndag, säger Mats Eklund.

Två avgångar från Gävle och två avgångar till Gävle har varit drabbade. Det rör sig om morgontåget klockan 6.17 från Gävle till Hudiksvall och tillbaka samt eftermiddagståget klockan 17.11 från Gävle till Ljusdal och tillbaka. De tågen har ersatts med bussar.

– Vi kan bara beklaga att resenärerna har fått längre restider. Eftersom det inte finns några reservtåg att sätta in har vi inte haft något annat val, säger Mats Eklund.

Mer läsning

Annons