Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travet blåst på en miljon

/
  • Tommy Ljunggren befarar att det mesta av pengarna är borta för alltid. Totalt riskerar över en miljon kronor att försvinna i och med Panaxias konkurs.

Gävletravet förlorade nästan en miljon kronor när säkerhetsföretaget Panaxia gick i konkurs. Totalt har ett 90-tal butiker och företag i Gästrikland blivit blåsta på pengar.

– Det är en stöld, säger Gävletravets chef, Tommy Ljunggren.

Annons

Efter den första helgen i september hämtade Panaxias personal 961 000 kronor i kontanter hos Gävletravet. Måndagen den 3 september fick travet bekräftelse på att pengarna var uppräknade. Men när Panaxia två dagar senare gick i konkurs var pengarna inte insatta på travets eget konto.

Därmed var pengarna också förlorade, eftersom Panaxia visade sig ha ett underskott på 676 miljoner kronor. En stor del av kundernas pengar misstänks ha använts för att täcka förluster i Panaxias verksamhet.

Tillgångarna i konkursboet uppgår enligt konkursförvaltaren till 158 miljoner, och om kunderna kan få tillbaka något av pengarna är fortfarande osäkert.

– Vi har inte fått något exakt besked, säger Tommy Ljunggren.

Och förlusten kommer att få effekter på verksamheten, men det är oklart på vilket sätt.

– Vi är inte i någon akut likviditetskris, men konsekvenser får det, säger Tommy Ljunggren.

Travets räkenskaper brukar sluta på ett nollresultat, så en eventuell förlust på hundratusentals kronor kommer att ta åratal att hämta igen.

Eftersom en del av pengarna som försvunnit är intäkter från restaurangverksamheten måste travet dessutom betala momsen till staten.

– Det känns konstigt att vi måste betala moms på pengar som vi har blivit bestulna på, men det är ju så lagen ser ut, säger Tommy Ljunggren.

Han tycker att antingen staten eller bankväsendet borde kliva in och ersätta dem som förlorat pengar. Bankväsendet, därför att man tagit sin hand från kontanthanteringen, och staten därför att den släppt kontrollen av verksamheten. Men han är rädd för att ingen av dem kommer att göra det.

– Kravet är det flera som stöder. Det vore tacknämligt om någon tog tag i frågan så att vi kan göra en gemensam aktion. Ensamma har vi inte kraften att göra det, säger Tommy Ljunggren.

Totalt har över 5 000 kunder hos Panaxia runt om i landet förlorat pengar. Som GD tidigare berättat är Konsum Gävleborg en av de stora förlorarna. Nästan elva miljoner försvann från deras butiker i länet. ICA Fjällbacken förlorade också runt en miljon kronor.

Mer läsning

Annons