Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre läkare missade fotfraktur

GÄVLETre läkare vid länssjukhuset i Gävle prickas av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha missat en fraktur i foten hos en patient. De tre tilldelas en erinran, den mildare formen av disciplinpåföljd.

Annons
Patienten, en man i 30-årsåldern, hade fallit i en trappa och gjort sig så illa att han sökte hjälp på sjukhusets akutmottagning. Foten röntgades men granskande läkare kunde inte se någon fraktur.
Besvären kvarstod och patienten blev remitterad till ny röntgenundersökning. Inte heller nu upptäcktes någon skelettskada.
Först efter en tredje röntgenundersökning ett halvår senare stod det klart att mannen hade en fraktur och en felställning i mellanfotens ben.

Anmälde läkarna
Patienten anmälde fem av de inblandade läkarna till ansvarsnämnden. Tre av dem får nu en erinran. Övriga två frias.
Enligt de yttranden som de anmälda läkarna inkommit med var arbetsförhållandena på den berörda kliniken mycket ansträngda vid den tid de här undersökningarna gjordes. Läkarna hade små möjligheter att i lugn och ro eftergranska röntgenbilder.
Ansvarsnämnden konstaterar att patientens fraktur är ovanlig och svår att se på röntgenbilderna. Bildkvaliteten var bristfällig. Genom att godkänna röntgenbilder av bristande kvalitet har de tre läkarna gjort sig skyldiga till fel, enligt nämnden.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons