Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredimentionella bilder av konserthuset

GÄVLE- Punktmoln är ett begrepp du måste lära dig om du ska skriva om det här.

Annons
Mikael Johansson, lärare vid GIS-institutet på Högskolan i Gävle, försöker förklara vad tredimensionell laserscanning är bra för. Han pekar på lådan som står uppställd framför konserthusets entré och fortsätter:
- Scannern skickar ut laserstrålar som sveper över ett objekt och läser av ytan i flera punkter. Alla vet vad ett moln är. Ett punktmoln kan man likna vid en bomullstuss som du kan vrida och vända på i datorn, säger han.

Virtuell form
Just nu används apparaten till att avbilda konserthuset. Inför nästa veckas kongress på temat laserscanning ska en exakt modell av byggnaden skapas i virtuell form.
- Tekniken har funnits ett bra tag. Inom bilindustrin har man scannat små lermodeller av bilar för att animera dessa i datamiljö. Det nya med den här apparaten är att man kan scanna av hela hus med stor exakthet från 50 meters håll, säger Mikael Johansson.

Mål 2-bidrag
Tack vare ett mål 2-bidrag från EU har GIS-institutet kunnat inhandla utrustningen som kostar en knapp miljon kronor.
Den nya tekniken förenklar bland annat arbetet med att rita tredimensionella kartor. I takt med att användningsområdet blir mer utforskat tror personalen på GIS-institutet att laserscanningen till stor del kommer att ersätta dagens mätmetoder.

Modeller
- Genom att utgå ifrån byggnadsritningar kan man bygga tredimensionella modeller i en dator utan den här tekniken. Fördelen med laserscanningen är att man kan dokumentera äldre byggnader som har förändrats med tiden. Ta Klintbergska gården till exempel, vi hade kunnat skapa en exakt virtuell modell av hela huset och bevarat det för all framtid, säger Mikael Johansson.
Under onsdag och torsdag nästa vecka samlas representanter för företag och forskningsinstitut från flera olika länder på Högskolan i Gävle för att delta i scanningkongressen. I anslutning till kongressen kommer den nya tekniken att ställas ut och demonstreras.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons