Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt för familjen

/

Rozina Kowak fick nej på sina två första ansökningar. Då JO-anmälde sambon och advokaten Tryggve Emstedt Migrationsverket som sedan godkänt den tredje.
– Ett friskhetstecken att de kan ändra sig, säger han.

Annons

Rozina Kowak kommer ursprungligen från Tanzania men har bott i Sverige sedan år 2009. I somras flyttade hon ihop med Tryggve Emstedt och i januari fick de en dotter.

Som advokat är Tryggve Emstedt väl insatt i lagar och praxis. Han blev därför förvånad när Migrationsverket avslog Rozinas två första ansökningar om uppehållstillstånd med motiveringen att hon var tvungen att ansöka från sitt hemland och stanna där under handläggningstiden.

– Om relationen är inledd i utlandet är det huvudregeln. Men om mamman väntar barn i Sverige eller om barnet redan är fött kan föräldern söka från Sverige, säger han.

Att den tredje ansökan har godkänts förklarar Migrationsverket med att ”nya omständigheter tillkommit”. Men det stämmer inte, enligt Tryggve Emstedt.

– De älskar att jävlas med mig, men sen när mediebevakningen blir för hård kryper de till korset.

Uppehållstillståndet för Rozina Kowak är tillfälligt och gäller i ett år. Tryggve Emstedt är ganska säker på att hon därefter får ett permanent tillstånd.

– Det skulle hon ha haft direkt på grund av anknytningen till barnet. Men det här är en bra början, nu får vi det lugnt och fridfullt ett tag, säger han.

Mer läsning

Annons