Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevande skär på isen

/
  • Instruktören Anna Åkerman instruerar nybörjargruppen i Gävle­s­kärets skridskoskola som startade i går.
  • Jan Grannäs tittar på medan fyraårige sonen David tog sin första skridskolektion samtidigt som sexåriga dottern Sofia övade konståkning.
  • David Grannäs vinkar till pappa Jan samtidigt som han tar trevande skär på isen under den första lektionen av Gävleskärets skridskoskola.
  • Instruktören Anna Åkerman instruerar nybörjargruppen i Gävle­s­kärets skridskoskola som startade i går.

Samtidigt som Läkerolen kokade av förväntan inför drabbningen mot Skellefteå pågick en helt annan isverksamhet bara ett stenkast bort.

I b-hallen beträddes isen av framtida hockeyidoler och konståkningseleganter i skridskoskolan för de allra minsta.

Annons

Det var små, långsamma, trevande skär när ett tiotal barn i åldrarna fyra och uppåt i går eftermiddag tog sin första skridskolektion. Alla klarade inte att hålla sig på benen någon längre tid, men fyraårige David Grannäs bemästrade den hala isen.

– Att böja sig är det svåraste, säger han. Trots det klarade han med glans av att utföra den balanskrävande övningen.

Gårdagens lektion var den första av tio under våren. I skridskoskolan ska han och de andra barnen lära sig att åka framåt och bakåt, balans och koordination. När han lärt sig behärska de momenten vet David vad han vill göra.

– Jag vill spela hockey, säger han och glädjer inte minst pappa Jan som står vid sidan av sargen och tittar på.

Han kommer från Kiruna där man ”föds med skridskorna på” och han har själv spelat hockey och hoppas att sonen går i samma fotspår. Ute på isen finns även hans sexåriga dotter Sofia som redan gått grundkursen, men däremot valt en annan linje – konståkningen.

För den som får blodad tand av skridskoskolan finns det nämligen möjlighet att fortsätta inom skridskoklubben med konståkning. Det räckte att snegla över mittlinjen för att hämta inspiration. Där pågick ett träningspass för fyra konståkningstjejer som med majestätisk prakt dansade över isen. En av dem var elvaåriga Cecilia Sund som själv gått i skridskoskola en gång i tiden.

– Jag började åka skridskor i en sån här grupp för flera år sedan. Nu tränar jag tre-fyra gånger i veckan. Jag tror man måste träna mycket för att bli duktig, säger hon och skrinnar iväg baklänges bara för att sekunder senare hoppa upp, snurra ett varv och landa efter en felfri lots.

Mer läsning

Annons