Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft år väntar Kultur och fritid

GÄVLESvåra nedskärningar väntar nästa år vid biblioteken, idrottsanläggningarna, Fjärran höjderbadet och i kultur- och föreningsstödet.

Annons
Den nya styrelsen för Kultur och fritid får en tuff början när den tillträder vid årsskiftet.
Bara för att klara den vanliga verksamheten måste man få in ytterligare sju miljoner kronor över den tilldelade ramen.
Annars väntar svåra prioriteringsbeslut med omfattande ingrepp som följd.
- Det blir ett begränsat manöverutrymme framöver, konstaterar ordföranden Ann Hedbom och förvaltningschefen Mats Öström.

För en månad sedan fattades tre miljoner kronor i nästa års budget. För en vecka sedan var det fem miljoner. I går hade det stigit ytterligare till sju miljoner.
De båda medger att det känns chockartat och olustigt med den här utvecklingen. Förklaringen är att man först i ett sent läge har fått klart för sig hur kostnaderna blir för löner, energi och hyror 2003.
Mats Öström ser det också gärna som en följd av att nämnden halkat efter de övriga i fördelningen av kommunens resurser. Fick man bara en lika stor ökning av budgeten som genomsnittet skulle man klara sig, menar han.

I går fick nämndens ledamöter del av de dystra siffrorna. Vid ett extra möte om två veckor ska budgeten klubbas. Men då tar man inte ställning till exakt hur de sju miljonerna som fattas ska tas igen. Det blir en huvudvärk för den nya nämnd som väljs av fullmäktige den 16 december. Det vore fel att låsa deras armar innan de har tillträtt, säger Ann Hedbom.
Sannolikheten att man verkligen kan övertala kommunstyrelsen att sätta av mer pengar till nämnden är dock minimal. Flera andra nämnder anser sig också behöva ökade resurser. Enda sättet att klara av det är troligen att göra ingrepp.
Förutom lönehöjningarna, som är framförhandlade centralt, så är i stort sett enbart symfoniorkestern och omkostnaderna för curling VM i Gävle 2004 fredade med öronmärkta pengar.
Nöten ser ut att vara svår att knäcka.
- Lokalerna sitter man med långa kostnader för och det är dyrt med uppsägningar av personal, påpekar Mats Öström.
- Biblioteken är en viktig demokratifråga och idrotten är viktig för ungdomarna. Jag skulle inte vilja ta pengar från någon, säger Ann Hedbom.

MATTIAS JONSSON

Kultur och fritids underskott för 2003 (mkr)

Avdelning, Förändr.kommunbidrag, Saknas
Symfoniorkestern, +2,9, +-0
Biblioteken, +0,9, 1,5
Konstcentrum, +0,2, 85 tkr
Idrott & Friluft, +3, 1,5
Kultur- och föreningsstöd, -2, 2,5
Fjärran höjder, +-0, 1,37
Staben, +0,25, +-0
Totalt: +5,2, 7

Mer läsning

Annons