Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp för nio vindkraftverk

Kommunfullmäktige i Gävle gjorde i går tummen upp för de nio vindkraftverk som planeras utanför Trödje. Men Sverigedemokraterna sa nej.

Annons

Samkraft AB vill sätta upp nio vindkraftverk på Kvissjaberget, nordväst om Trödje. Länsstyrelsen ska bedöma om det är lämpligt och låter nu olika instanser tycka till. Även privatpersoner får säga sitt.

Kommunen har vetorätt och hade alltså kunnat stoppa planerna i går. Men sju av åtta partier i kommunfullmäktige tyckte att vindkraftparken är en bra idé.

– Det blir ett värdefullt tillskott förnyelsebar energi, sa Rolf Wiberg, S, ordförande i kommunala Gävle Energi som är delägare i Samkraft.

– Vi har sagt att kommunen ska vara koldioxidneutral 2025. Då är det viktigt att gå i bräschen, sa Roger Persson, kommunalråd för MP.

De nio vindsnurrorna ska årligen producera el motsvarande årsförbrukningen för upp emot 3 600 eluppvärmda villor. Enligt den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts kommer påverkan på växt- och fågelliv att bli liten.

Men SD tyckte att beslutsunderlaget var för dåligt.

– Vi vet ännu inte vad de boende i Trödje tycker, påpekade Roger Hedlund, SD.

Hans parti fick dock ge sig för majoriteten.

Länsstyrelsen hoppas kunna fatta det avgörande beslutet före sommaren. Men även med ett tillstånd kan det dröja innan planerna blir verklighet. Alldeles intill Samkrafts vindkraftpark planerar bolaget WPD Onshore Hittsjön en annan park där tillståndsprocessen inte hunnit lika långt. Samkraft vill samordna bygget av de två parkerna.

Mer läsning

Annons