Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga argument för Alborga

/
  • Malin Franevik och Göran Fransson ville veta hur en nedläggning av en praktskola kan hjälpa till att lyfta skolresultaten i Gävle. Med sig till mötet hade de en namninsamling till stöd för Alborga skola.
  • Åsa Wiklund-Lång och Frank Stoor mötte en stridlysten grupp föräldrar, med en rad argument för att behålla Alborga skola.

Ska kommunen stänga en väl fungerande skola, med lysande skolresultat, för att lyfta andra skolor? Det undrade föräldrar med barn på Alborga skola när dialogen om Gävle skolors framtid fortsatte i går kväll.

Annons

Med något enstaka undantag handlade hela kvällen om Alborga skola, med 130 elever. Skolan omnämns i den utredning som Barn & Ungdom presenterat som underlag för ett beslut senare i höst, och är en av flera mindre skolor som riskerar att läggas ner.

Förvaltningschefen Frank Stoor förklarade den utmaning som Gävle står inför. Skolresultaten i Gävle har försämrats, och skillnaderna mellan skolorna har ökat, liksom skillnaderna mellan flickor och pojkar. Om skolan och skolresultaten ska lyftas måste resurserna användas effektivt, och det är inte säkert att det görs idag, enligt Frank Stoor.

Att flera mindre skolor pekas ut beror på att de kan få svårt att på egen hand klara av allt det som skolan måste klara i dag. Men föräldrarna på mötet i går var övertygade om att Alborgas personal klarar av det.

Gävle ska även i fortsättningen ha stora, medelstora och små skolor, försäkrade Åsa Wiklund-Lång, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Hon försäkrade också att det inte fanns några beslut om att lägga ner Alborga skola, än så länge inte ens något förslag.

– Hade jag redan bestämt mig skulle jag inte bemöda mig om att vara här och lyssna.

Föräldrarna argumenterade flitigt för att skolan ska få vara kvar. En trygg miljö för barnen, och utmärkta skolresultat, där alla mål uppnåtts till 100 procent, var några av de tyngsta argumenten mot en nedläggning.

Mötet i går var ett i raden av möten om skolans framtid i Gävle. I mitten av november kommer ett förslag om förändringar och då vet föräldrarna vid Alborga skola om deras argument gick hem. Den 12 december ska nämnden ta beslutet.

Mer läsning

Annons