Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt skolarbete att söka stenåldersfynd

/
  • Studenter som läser arkeologi i Uppsala gör sitt fältarbete vid en stenåldersboplats utanför Ockelbo.
  • I dag ett kalhygge i skogen, men för 10 000 år sedan var detta en havsvik. Bakom  arkeologernas tält var det vatten då.
  • Jennifer Strömbom, Julia Hellgren, Emma Krüger och Karla Flamenco-Rojas från Vasaskolan letar stenåldersfynd, övervakade av Martin Broberg.
  • – Jag har alltid velat veta hur det går till när man gör arkeologiska utgrävningar, säger Katarina Hedman från Borgarskolan, som har arkeologi som individuellt val.
  • Sara Eby Palm från Uppsala universitet letar kvartsbitar i sanden.

Mitt ute i skogen söder om Ockelbo håller studenter från Uppsala och elever från gymnasierna i Gävle på att gräva ut en stenåldersboplats. De letar efter pilspetsar – helst av den ryska modellen.

Annons

Boplatsen vid Sänktjärn ligger cirka 130 meter över havet. Men för 10 000 år sedan gick havet upp dit och de människor som bodde där levde bland annat av säljakt.

Frågan är varifrån de kom ursprungligen.

– Den här utgrävningen ingår i ett projekt där vi undersöker om det är människor som invandrat från Tyskland och Danmark utmed den norska kusten, eller människor som kommer från Ryssland och Finland som har levt här, säger professor Kjel Knutsson, som leder utgrävningen vid Sänktjärn.

Redskapsteknologin skiljer sig mellan de två grupperna. De jägare och samlare som levde i Finland för 10 000 år sedan formade själva till spetsen på sina pilspetsar, medan de människor som levde i Norge utnyttjade stenens naturliga spetsighet när de gjorde pilspetsar.

– Vi har fynd från Dalälven som tyder på att båda grupperna levde här, men än har vi inte hittat några tydliga bevis på att det är så. Det riktigt intressanta vore om vi hittade fynd av den östliga modellen, säger Kjel Knutsson.

För både studenter och elever är det en ny upplevelse att vara ute i fält.

– Det är mycket mer tungt grävjobb än vad vi trodde att det skulle vara, säger Emma Krüger, Julia Hellgren och Jennifer Strömbom från Vasaskolan som har fyra dagar i fält.

– Vi trodde nog att vi mest skulle sitta och borsta rent små fynd. Men det är kul att få vara med, säger Emma Krüger.

Utgrävningen har inte gett lika många fynd som förväntat.

– Vi har inte hittat några ben och det är ju synd. Däremot hittar vi kvarts, och de som kan sådant här kan se på stenarna hur man har huggit till dem. Det kan inte jag, det tar nog lång tid att lära sig, säger Magnus Johansson, som läser arkeologi i Uppsala och visar några av kvartsfynden som ligger i varsin plastpåse i tältet.

På fredag avslutas utgrävningen. Då ska jord och sand som med stor möda grävts bort skyfflas tillbaka igen.

– Vi kommer egentligen inte att vara klara, men studenterna har inte mer tid, säger Kjel Knutsson.

– Förmodligen hittar vi inte riktigt det vi letar efter. Årets utgrävning känns lite svårtolkad. Det känns inte som om de gjorde de långa blad och spetsar som vi hoppades finna på den här platsen, säger han.

Mer läsning

Annons