Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunneln skrämmer nattetid

/
  • Östertunneln.
  • Hanna Ahmed, 36, undersköterska, Öster:– Det blir jobbigt när de står och dricker i tunneln sent på kvällen.– Jag undviker den på kvällar och nätter. På sommaren känns det bättre eftersom det är ljust längre tid.
  • Lena Huynh, 22, jobbar på Gevalia, centrum:– Jag har precis börjat jobba här och det är andra gången jag går igenom den nu. Första gången var klockan halv sex i morse, och då var det lite otäckt eftersom det var så lite folk.– Förmodligen skulle jag inte använda tunneln på kvällen.
  • Sophia Pihlajainen, 18, studerande, Öster:– Man har ju hört att det har hänt mycket saker här.– Ja, jag brukar gå här eftersom jag bor på Öster.
  • Fernando Andrés är en av de Österbor som tar omvägen runt tunneln under nattetid.

Täckande buskage och platåer som skyddar från insyn.

Östertunneln ser ut att vara designad med våldsbrott i åtanke.

– Finns det alternativa vägar så skulle jag fundera på att ta dem, säger Mikael Hedström vid Gävlepolisen.

Annons

De senaste två åren har 33 våldsbrott anmälts på det geografiska området mellan de två gångtunnlarna vid Centralstation.
Under natten till söndagen var det dags igen.
Den 15-årige pojken gick genom Östertunneln för att ta bussen hem till sin stadsdel.
Tre okända ungdomar mötte upp i tunneln och tvingade under knivhot av honom hans mobiltelefon och drygt 600 kronor.
När GD besöker Östertunneln under måndagseftermiddagen ser den smått pittoresk ut, solljuset lyckas leta sig in några meter genom ingångarna och reflekteras mot grafittiprydda väggar.
Det är annorlunda på natten.
– Det bästa vore om de stängde den, säger Fernando Andrés, 46, cnc-operatör och boende på Öster.
Han utvecklar sin ståndpunkt:
– När den var stängd för reparation i vintras så valde folk att ta tunneln under tågstationen istället. Där är det öppnare och finns bättre belysning, det gick väldigt bra.
Men faktum är att två maskerade gärningsmän utsatte en 22-åring för en brutal misshandel i tunneln under oktober – trots att den då var avstängd. Offret hade tagit sig förbi avspärrningarna för att gena genom tunneln.
– Jag går inte genom tunneln efter midnatt, och jag skulle aldrig låta mina barn göra det, säger Fernando Andrés.
Han får medhåll av polisen.
– Finns det alternativa vägar så skulle jag fundera på att ta dem. Kommer jag ensam på nattetid så bör jag tänka på att det är ett område som har varit utsatt för brottslighet och gå tillsammans i en grupp eller ta en alternativ väg, säger Mikael Hedström, Gävlepolisens presstalesman, som tillägger att råden egentligen gäller hela centrala Gävle under nattetid.
Han tror att en åtgärd för att öka tryggheten i Östertunneln kan vara att montera övervakningskameror, men inte i själva tunneln.
– Då blir de sönderslagna eller sprejade direkt. Men om de monteras så att de nattetid övervakar ingång och utgång till tunneln, exempelvis på fasaden till huset där Ica-butiken ligger eller på stolpar, då skulle man se vilka som passerar in och ut.

Mer läsning

Annons