Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ture toktrivs på förskolan

/
  • För Jessica och Josef Rundström var Smultronstället enda alternativet för Ture. De ångrar sig inte.
  • Jessica och Josef Rundström fick hämta hem ett litet lejon i går. Ture visar mamma att han kan ryta och morra.

Förskoleplats på mindre än två månader. Nyinflyttade familjen Rundström har bara lovord om kommunens bemötande.

– Ture trivs jättebra på Smultronstället, säger Josef Rundström.

Annons

I gårdagens tidning berättade GD att den nyöppnade förskolan i gamla Pingeltorpsskolan i Sätra ska utökas till 150 barn. Det är inget som skrämmer Jessica och Josef Rundström.

– Om kommunen fortsätter att rekrytera så kompetent personal som Smultronstället har kommer det att fungera. Det är personalen det bygger på, säger Josef Rundström.

De är nyinflyttade i Gävle från Umeå. I januari blev det klart med nytt arbete för Josef. Då hade familjen varken bostad eller förskoleplats till Ture, som fyller två år i juni.

– Jag ringde placeringsassistenten som berättade att Smultronstället skulle öppna. I övrigt såg det kärvt ut, så vi accepterade, säger Josef Rundström.

Valet av förskola styrde också bostadsletandet till Sätra. Att inte acceptera erbjudandet och köa i stället var inget alternativ. Jessica har några månader kvar på läkarutbildningen och behöver kunna åka till Umeå. Josef började sin nya tjänst den 1 mars.

Vad hade ni gjort om ni inte fått en plats?

– Ja, vad hade vi gjort? Det hade nog blivit så att Jessica fått göra ett studieuppehåll. Jag tror att min arbetsgivare hade haft svårt att acceptera att jag började en ny tjänst med ett halvårs föräldraledighet.

Samtidigt är han medveten om att de är i en helt annan situation än många andra föräldrar. De hade inget hus eller andra saker att ta hänsyn till när de letade förskoleplats.

Vid inskolningen i mitten av februari var första intrycket att det var stort och rörigt. I Umeå gick Ture på en förskola med tre avdelningar och 15 barn per avdelning.

I dag går det knappt 30 barn på hans del av förskolan. Åldrarna är spridda från knappt två och upp till sex år.

Men Josef Rundström har inte märkt att Ture skulle påverkas negativt av antalet barn.

– Han går och sätter sig för sig själv. Han tar den tiden när han behöver den.

Personalen har också delat in barnen i mindre grupper så att varje barn har två pedagoger som är ”deras”. Lokalerna med tre rum ger också möjligheter för barnen att sprida ut sig.

– Nu när det blir fokusgrupper kommer det att bli ännu bättre. Och blir det som personalen vill med utemiljön, då kommer det här att bli jättebra, säger Josef Rundström.

Mer läsning

Annons