Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turné för ”galna” idéer startade i Gävle i går

/
  • Landshövding Barbro Holmberg och länet fick beröm av IVA:s vd Bo O. Nilsson.
  • Aerogel, materialet med unika isoleringsegenskaper, är en innovation som är på väg att blomma ut i Gävle.

Resan mot ett Sverige som ska bli bättre på att ta hand om innovationer började i Gävle i går.

– Vi har alla förutsättningar. Nu gäller det att gå från ord till handling, säger Bo O. Nilsson, vd för Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Annons

IVA:s projekt Innovationskraft ger sig ut på turné i landet för att sprida goda idéer om hur nya djärva företagsidéer ska kunna slå rot i näringslivet.

Att Gävle blev startpunkten beror enligt IVA på att innovationsklimatet i Gävleborg är gott. Här finns flera viktiga pusselbitar på plats för att ta hand om nya idéer och få dem att växa till livskraftiga företag.

– Innovationsklimatet är bra, säger Anders Lundström, vd för Svenska Aerogel.

GD berättade i går om företaget som efter flera års utveckling nu är redo att starta tillverkning i Gävle.

Svenska Aerogel har haft stöd av Movexum, en organisation i länet som är till för att lotsa fram idéer i flera steg. Det stödet har varit värdefullt, enligt Anders Lundström. En liknande organisation i Stockholm hjälpte dessutom Aerogel att hitta riskkapital.

– Det finns hur mycket idéer som helst. Det är pengabristen som är problemet, säger Anders Lundström.

På konserthuset samlades i går 300 personer från näringslivet och från myndigheter för att höra mer om regeringens innovationsstrategi, diskutera arbetet i regionen och få inspiration av en rad föreläsare.

Enligt IVA:s vd Bo O. Nilsson är Sverige bra på mycket när det gäller innovationer, men sämre på inställningen till nya idéer. I många andra länder är det mycket mer tillåtet att satsa friskt och misslyckas, och sedan försöka igen, tills det lyckas.

Sverige måste dessutom sikta betydligt högre och det gäller även Gävleborg.

– Ambitionsnivån är för låg. Målsättningen borde vara att Harvard Business School ska vilja komma hit och studera det lokala innovationsarbetet, säger Bo O. Nilsson.

Entreprenörer som deltog i länsstyrelsens seminarieserie Räkna med X har vittnat om att de ofta möttes med skepsis när de berättade om sina ”galna” idéer.

– Nio av tio sa att det var galet, men den tionde sa ”kör”, säger landshövding Barbro Holmberg, som ändå tror att attityderna är på väg att ändras. Gävleborgs goda resultat när gäller ungdomsföretagande är ett tecken på det.

Det kommer att behövas när de stora företagen inte längre behöver lika mycket arbetskraft.

– Allt börjar med en idé. Innovation leder till tillväxt och tillväxt leder till välstånd, säger Barbro Holmberg.

Anders Lundström, vd för Svenska Aerogel, var en av talarna på seminariet i konserthuset.

Mer läsning

Annons